Waarom je wél wilt lezen over Libië en Irak

Dit wordt een beetje het hoekje van de niet-vertegenwoordigde conflicten in het Midden-Oosten. Zoals je de niet-vertegenwoordigde volkeren hebt binnen de Verenigde Naties, zo heb je ook conflicten die niet zijn vertegenwoordigd in de media. Omdat ze steeds maar doorgaan, zo saai, en omdat onze belangen niet meer in het geding zijn. Jazeker, belangen. Hou

Dit wordt een beetje het hoekje van de niet-vertegenwoordigde conflicten in het Midden-Oosten. Zoals je de niet-vertegenwoordigde volkeren hebt binnen de Verenigde Naties, zo heb je ook conflicten die niet zijn vertegenwoordigd in de media. Omdat ze steeds maar doorgaan, zo saai, en omdat onze belangen niet meer in het geding zijn. Jazeker, belangen. Hou maar eens bij hoe vaak daarnaar door president Obama wordt verwezen in de kwestie-Syrië. Meer dan naar de belangen van de Syrische burgers.

Die ‘Epische Veldslagen’ betreffen de oplopende bomcampagne tegen moskeeën, markten, cafés en voetbalvelden

Zo is het in elk geval Libië en Irak vergaan. De Verenigde Staten en bondgenoten (inclusief Nederland) hebben die twee landen bevrijd van hun tirannen en nu zijn ze daar verplicht blij en tevreden. En niet meer interessant.

Ik heb hier al een paar keer de gestage verloedering van Libië aan de orde gesteld waar de westerse bondgenoten na de bevrijding vergaten nazorg te verlenen in de vorm van inzameling van overal slingerend wapentuig. Extremisten en criminelen blij, land en regio gedestabiliseerd.

Maar vandaag: Irak. Ook zo’n geval van: oorlog klaar, militairen teruggetrokken, deksel erop en niet meer naar kijken. En elke dag dat geweld. Dat wil je op een gegeven moment toch niet meer weten als kijker/lezer?

Irak is stilletjes het „Land van de Epische Veldslagen” geworden volgens de media van het sunnitische terreurnetwerk Al-Qaeda. Die ‘Epische Veldslagen’ betreffen de oplopende bomcampagne tegen moskeeën, markten, cafés en voetbalvelden. De bomterreur is bedoeld om shi’itische groepen tot een nieuwe oorlogsronde te provoceren en dat begint aardig te lukken. Shi’itische milities blazen niet op maar vermoorden sunnieten bij informele controleposten. Ieder zijn stiel geldt ook in moordenaarsland.

De autoriteiten nemen intussen tamelijk wanhopige maatregelen om de bomterreur (nu zo’n duizend doden per maand) aan banden te leggen. In een provincie werden tientallen voetbalvelden omgeploegd, volgens de sluitende redenering geen wedstrijden, geen kijkers, geen terreur. Grote begrafenissen worden ontraden omdat die maar uitlokken tot aanslagen (en dan weer begrafenissen, en aanslagen, enzovoorts). Om de files bij veiligheidscontroles te beperken is in Bagdad het autoverkeer gehalveerd door auto’s met oneven en even laatste cijfer op de nummerplaat om de dag op straat toe te laten. Een tv-station deelde tweeduizend fietsen uit om gedupeerde reizigers te helpen.

Het punt is dat de door shi’ieten gedomineerde regering in woord en daad laat blijken dat ze álle sunnieten als terroristen beschouwt. En daarmee langzaam maar zeker de voorraad jonge, boze rekruten voor Al-Qaeda uitbreidt. Dat raakt ook onze belangen, ik waarschuw u. Daarom wilt u wél lezen over Libië en Irak.