VN eisen toegang voor hulp in Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad gisteren in een unanieme verklaring gemaand mee te werken aan humanitaire hulpverlening.

Miljoenen Syriërs die de dupe zijn geworden van de burgeroorlog in hun land hebben dringend hulp nodig. Ook van de rebellen eisen de leden van de Veiligheidsraad dat ze meewerken aan de komst van hulpkonvooien vanuit de buurlanden van Syrië.

Het is voor de tweede keer binnen een week dat de leden van de Veiligheidsraad eensgezindheid vertonen over de Syrische crisis. Afgelopen vrijdag namen ze een resolutie aan, die Assads regering verplicht zijn gifgasarsenaal op te geven.

De hernieuwde samenwerking in VN-verband volgt op de recente toenadering tussen de Verenigde Staten en Rusland over het conflict in Syrië. Een medewerker van de Russische president Poetin zinspeelde er vanmorgen op dat zijn chef volgende week op de AIPAC-top van leiders uit het Pacifisch gebied in Bali de Amerikaanse president Barack Obama zou kunnen ontmoeten. „Het zou nogal logisch zijn om (Obama) te ontmoeten op Bali, gelet op het werk in de Syrische kwestie”, zei Poetins adviseur Joeri Oesjakov tegen journalisten. Obama heeft al bevestigd op de top in Bali aanwezig te zullen zijn.

Intussen gaat de strijd in Syrië zelf verder. Bij gevechten in het district Barzeh, ten noorden van Damascus, kwamen volgens het oppositiegezinde Syrische Observatorium voor Mensenrechten aan regeringszijde negentien mensen om. Bij de plaats Azaz, aan de grens met Turkije, worden zware gevechten gemeld tussen strijders die zijn gelieerd met Al-Qaeda en door het Westen gesteunde rebellengroepen.

In een door de regering belegerd district nabij Damascus zouden duizenden mensen met ernstige voedseltekorten kampen. Zeven mensen zouden al de hongerdood zijn gestorven. In Syrië zijn bovendien zes miljoen mensen op drift geraakt, van wie de helft kinderen.

Het is de vraag of de verklaring van de VN-Veiligheidsraad veel verschil zal maken. De Syrische regering beloofde de uitspraak te bestuderen. Maar veel pressiemiddelen heeft de internationale gemeenschap op het moment niet achter de hand.

De Veiligheidsraad riep gisteren de internationale gemeenschap op tot grotere gulheid. De hulpinstanties van de VN komen nog drie miljard dollar te kort op hun begroting voor Syrië. (AFP, Reuters, BBC)