‘U bent een klein bedrijf geworden’

Beleggers zijn gefrustreerd over de teloorgang van KPN.

De vergadering over de verkoop van E-Plus gaat vooral over de dreigende overname.

Rob en Dinie de Bie zijn koopjesjagers. Ze kochten het aandeel KPN dit jaar voor 1,80 euro en gaan vandaag verkopen. Dinie: „We pakken dikke winst.” Foto's David van Dam

„Vroeger kon je voor een aandeel KPN uit eten. Nu kun je er nog geen kop koffie voor kopen.”

Deze opmerking van een particuliere belegger galmde nog lang na, gisteren op de bijzondere aandeelhoudersvergadering van KPN. Daar stond de verkoop van de Duitse dochter E-Plus op de agenda.

Maar aandeelhouders vroegen zich vooral af wie er nu eigenlijk de dienst uitmaakt bij KPN. Nog steeds bestuursvoorzitter Eelco Blok en zijn mensen of het Mexicaanse bedrijf América Móvil onder aanvoering van Carlos Slim? De Mexicanen dreigen Hollands glorie voor een prikkie op te kopen, was het sentiment onder beleggers.

Aandeelhouders verkeren al weken in onzekerheid over het lot van KPN. América Móvil, nu voor bijna 30 procent KPN-eigenaar, deed deze zomer een vijandig bod op KPN. In de hoogtijdagen was een aandeel van het telecombedrijf goed voor bijna 40 euro. Nu hebben de Mexicanen er niet meer voor over dan 2,40 euro. Carlos Slim heeft inmiddels twee commissarissen bij KPN die schitterden door afwezigheid. Hun aanwezigheid is dan ook niet verplicht op een bijzondere aandeelhoudersvergadering, meldt KPN.

Sinds bekend is dat Slim uit is op héél KPN, stonden topbestuurders nog niet eerder oog in oog met hun aandeelhouders. Het bleef tot nog toe „oorverdovend stil” vanuit de top, meent Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Hij probeerde gisteren de agenda naar zijn hand te zetten door herhaaldelijk te beginnen over de overnameplannen van América Móvil. Dat probeert nog altijd een meerderheid van de KPN-aandelen te krijgen. Daarover zijn onderhandelingen gaande, maar tijdens de aandeelhoudersvergadering wilde KPN daar niets over kwijt.

KPN’s beschermingsconstructie, de stichting preferente aandelen B, is nu aan zet. Die dwingt América Móvil met een beter bod te komen, maar de onderhandelingen verlopen naar verluidt stroef. KPN vraagt 2,65 euro, meldde persbureau Bloomberg eerder deze week.

Het VEB vroeg bijna terloops of Telefónica niet héél KPN wilde kopen, voor meer dan de Mexicanen willen betalen. Waarop Jos Streppel, voorzitter van de Raad van Commissarissen, reageerde dat „KPN niet te koop staat”.

Zoals verwacht werd de verkoop van E-Plus aan Telefónica Deutschland een hamerstuk. KPN had al goedkeuring gekregen van América Móvil, nadat er betere verkoopwaarden bedongen waren. Ook de VEB, vertegenwoordiger van 613 aandeelhouders en met 2,4 miljoen aan aandelenkapitaal, keurde de verkoop goed. Sjaak Slingerland, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van KPN, benadrukte dat KPN met de opbrengst van 8,5 miljard euro beter in staat is een „zelfstandige positie” te behouden.

Die opmerking greep Slagter aan om te vissen naar de achterliggende strategie van de verkoop, nu KPN ten prooi dreigt te vallen aan América Móvil. Streppel bleef volhouden dat „die twee zaken volledig losstaan van elkaar”.

KPN vroeg haar aandeelhouders gisteren ook om toestemming voor het verhogen van de salarissen van bestuurders. Door de aandelenemissie eerder dit jaar is de waarde van een aandeel KPN verwaterd. En dus zijn de aandelenpakketten, onderdeel van de beloning van bestuurders, ook minder waard geworden.

Een boze KPN-werknemer greep de microfoon om zijn onvrede te uiten over de voorgenomen verhoging van beloningen aan de top, terwijl zijn collega’s ontslagen worden. Het verzoek om correctie schoot ook sommige aandeelhouders in het verkeerde keelgat. „U bent een kleine onderneming geworden. Maar uw beloning is nog die van een multinational.” E-Plus – in 1999 weggekaapt voor de neus van Telefónica voor 19 miljard euro, nu verkocht voor 8,5 miljard – is het beste bewijs dat KPN’s Europese ambities mislukt zijn. Toch presenteert KPN het nu als een goede deal, gezien de marktomstandigheden. „Niks om trots op te zijn”, aldus een van de particuliere beleggers.

Maar KPN heeft geen geld meer om te investeren in de Duitse markt en wil al een tijdje van E-Plus af. Eigenlijk had deze vergadering ook een jaar eerder gehouden kunnen worden, ware het niet dat de verkoop van E-Plus toen op het allerlaatste moment misliep wegens financiële problemen bij Telefónica.

Een deel van de opbrengst en het verwachte belastingvoordeel op het geleden verlies, komen investeerders ten goede. Een goedmakertje, want topman Eelco Blok heeft de afgelopen tweeënhalf jaar stevig het mes gezet in dividend en het programma voor het terugkopen van aandelen. Dat kwam de koers van KPN niet ten goede.

Maar beleggers leken niet veel vertrouwen te hebben in de woorden van Blok. „Wat is uw belofte waard? Dat dividend gaat straks naar Mexico. Dan zijn wij geen aandeelhouder meer”, aldus één van hen.

    • Marc Hijink
    • Ariane Kleijwegt