Terugkijken: Wim Brands bezoekt Lionel Shriver

Voor de vijfde aflevering van Boeken op reis bezocht Wim Brands Lionel Shriver, wier laatste boek Big Brother over vetzucht en lichaamscultuur gaat. “Het baart me zorgen dat we het verschil tussen lichaam en geest niet meer zien.” Lionel Shriver (Gastonia, North Carolina, 1957) schreef sinds haar debuut in 1986 twaalf boeken, waarvan de hoofdpersonen

Lionel Shriver (Foto Maurice Boyer)

Voor de vijfde aflevering van Boeken op reis bezocht Wim Brands Lionel Shriver, wier laatste boek Big Brother over vetzucht en lichaamscultuur gaat. “Het baart me zorgen dat we het verschil tussen lichaam en geest niet meer zien.”

Lionel Shriver (Gastonia, North Carolina, 1957) schreef sinds haar debuut in 1986 twaalf boeken, waarvan de hoofdpersonen variëren van een ontwikkelingswerker in Afrika (Game Control, 1994) tot twee broers en een zus die ruziën om een erfenis (A Perfectly Good Family, 1996). We need to talk about Kevin uit 2003, over gebrek aan moederliefde en een tiener die zeven medescholieren vermoordt, betekende Shrivers doorbraak.

Dat boek werd geweigerd door tientallen literair agenten die het onderwerp niet aandurfden, en dus benaderde Shriver zelf een uitgever die er wel iets in zag. Het boek werd een wereldwijd succes: er zijn meer dan een miljoen exemplaren van verkocht in tientallen landen.

Is dat een taboe, twijfelen aan de liefde voor je kind?, wilde Birgit Donker weten in een gesprek met Shriver een paar jaar geleden. Shriver antwoordde:

„Oh, zeker. Ouders, en vooral moeders, worden geacht van hun kinderen te houden. Punt. Met name van hun zoons, wat zij ook doen. Het boek was ook een privéonderzoek. Ik was begin veertig, en wilde weten waarom ik het moederschap steeds maar uitstelde. Dit boek hielp bepaald niet en nu is het te laat, maar ik heb er vrede mee.”

Het boek werd twee jaar geleden verfilmd:

Shrivers nieuwste boek heet Big Brother, een deels op autobiografische elementen gestutte roman over een vrouw wier broer in een dikke man is veranderd vanwege een eetziekte. Eerder schreef Shriver, die ook journaliste is, een stuk voor The Guardian over haar eigen broer Greg die aan obesitas leed. Kort na de publicatie van het stuk overleed die broer.

In het gesprek met Brands komt meer dan obesitas ter sprake. Big Brother gaat niet alleen over te dikke mensen, maar behandelt onze verhouding tegenover voeding en hun lichaam in het algemeen. “Mensen identificeren zich nu zo volledig met hun uiterlijk. Dat is hun identiteit.”

    • Sebastiaan Kort