Teeven wil grenzen kinderpardon niet oprekken

Staatssecretaris Fred Teeven.
Staatssecretaris Fred Teeven. Foto ANP / Martijn Beekman

De leeftijdgrens voor het kinderpardon wordt niet versoepeld, zoals een deel van de oppositie wil. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil vasthouden aan de huidige grens van 21 jaar. Dat heeft hij vanavond duidelijk gemaakt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Als het om een verschil van een paar dagen gaat is Teeven bereid met de hand over het hart te strijken, maar een verschil van weken of maanden gaat hem te ver. Hij wees erop dat de criteria voor het kinderpardon zijn vastgelegd in het regeerakkoord.

“Het stellen van grenzen betekent ook dat mensen erbuiten vallen. Het oprekken van de grenzen maakt die situatie niet anders.”

In individuele gevallen kan Teeven anders oordelen

Teeven heeft wel de bevoegdheid om in individuele gevallen waarbij sprake is van een afwijzing alsnog een verblijfsvergunning te geven in het geval van een schrijnende situatie. Negentien asielzoekers die waren afgewezen voor het kinderpardon, hebben zo alsnog een vergunning gekregen. Teeven heeft tot nu toe 68 dossiers nogmaals bekeken. Dertig aanvragen zijn geweigerd, de rest is nog in behandeling.

Teeven maakte onlangs al bekend dat er tot nu toe 3260 aanvragen zijn gedaan door kinderen en familieleden, waarvan 1310 zijn ingewilligd: 620 kinderen en 690 gezinsleden. Zo’n 1800 zaken zijn afgewezen. In 1330 gevallen is vervolgens bezwaar aangetekend. Teeven wil alle aanvragers voor 1 april duidelijkheid geven.

Volgens Teeven is het aantal ‘asielkinderen’ dat mag blijven conform de verwachting vooraf. Hij voorspelde dat zo’n achthonderd kinderen onder het pardon zouden vallen.

Teeven gaat niet in op zaak Wime

Teeven ging tijdens het debat niet in op de zaak van de Angolese asielzoeker Wime, die de afgelopen tijd in het nieuws is geweest. Wime is sinds zijn tiende in Nederland en was net een half jaar te oud voor het kinderpardon. Hij zou vrijdag worden uitgezet naar Angola. Woensdag besloot Teeven dat Wime de uitkomst van zijn bezwaar in Nederland mag afwachten. (Novum)