Duitse ploeg gaat in regenboogkleuren naar Sotsji

De presentatie van de Duitse olympische tenues, afgelopen maandag. Foto Reuters

Kleding is niet altijd politiek neutraal. Het Duitse team voor de Olympische Winterspelen in Sotsji is nog niet geselecteerd. Maar het tenue van de Mannschaft die in februari naar Rusland gaat, is nu al onderwerp van gesprek.

Is het dessin van het tenue alleen maar bont van kleur of is het een verwijzing naar de regenboog, het symbool dat wordt gebruikt door voorvechters van gelijke rechten voor seksuele minderheden?

Volgens designer Willy Bogner is het ‘enige’ kleurenpatroon een hommage aan de, door Palestijnse terroristen doorkruiste, Zomerspelen van 1972 in München. Maar twitteraars zien het tenue als een „verborgen maar goedbedoelde steun voor homo’s”, die zich bedreigd voelen door de recente ‘anti-homopropagandawet’. Als deze interpretatie gemeengoed wordt, wordt het moeilijk het tenue alleen nog onbekommerd als toll te zien.

De Russische regering kan hoe dan ook niets tegen dit Duitse kostuum doen. In een speciale oekaze heeft president Poetin onlangs alleen betogingen in en rond Sotsji verboden als die niet direct met de Winterspelen te maken hebben. De deelnemers zelf kunnen op grond van dit decreet vrijer hun opvattingen uiten dan de Russen of bezoekers van de speelstad.