Stienstra maakt houten vrouw met vele betekenissen

Femme au Serpent van Elisabet Stienstra

De term ‘willing suspension of disbelief’, in 1817 gemunt door de Engelse dichter Samuel Coleridge, is een ode aan de verbeeldingskracht, een lofzang op datgene wat niet klopt in een kunstwerk. Die term is het motto van de groepsexpositie waarmee Majke Hüsstege het galerieseizoen in Den Bosch heeft geopend. ‘I believed everything you told me’, zoals de tentoonstelling heet, begint met een schitterend nieuw beeld van de Nederlandse kunstenaar Elisabet Stienstra (1967), waarbij je je moet inleven in het ongelooflijke om er toegang toe te krijgen.

De aandacht die Stienstra na haar werkperiode aan de Rijksakademie kreeg (1988-1990) is de laatste jaren wat geluwd. Af en toe is ze in beeldentuinen en kleine presentaties te zien, maar van een serieus museaal overzicht is het nog niet gekomen. Dat is jammer, want Stienstra’s werk, dat de laat-middeleeuwse iconografie laat samenvloeien met een sterke, hedendaagse beeldtaal, smaakt naar meer.

Bij Galerie Hüsstege zijn naast werken op papier van Tobias Schalken en een mooi spiegelbeeldig huis van Mirjam Kuitenbrouwer, twee beelden van Stienstra te zien: Painted Figure van gips uit 2006 en een eikenhouten beeld dat vlak voor de opening van de tentoonstelling is voltooid. Femme au Serpent is uit één stronk hout gemaakt. Ze is er een jaar mee bezig geweest.

Aan een grote haak in de muur hangt een manshoge naakte vrouw. Ze zit muurvast, maar toch lijkt ze te leven. Dat komt door de jaarringen van het hout die dynamisch uitwaaieren over borsten, dijen, benen, gezicht en haren. Het komt ook door de slang die uit het geslacht van de vrouw kruipt en omhoog kronkelt naar haar tepel.

De beweging in het beeld geeft de vrouw iets hedendaags, terwijl ze tegelijkertijd archaïsch aandoet. Stienstra liet zich voor Femme au Serpent inspireren door een heidens beeld in een kerkje in de Franse Pyreneeën. De betekenis van die sculptuur is verloren gegaan. Stienstra biedt anno 2013 niet één, maar meerdere betekenissen. Femme au Serpent is sexy en ingetogen tegelijk. Ze is robuust en kwetsbaar. Ze lijdt en geniet. Ze is oud als Eva, maar jong als een Tina-meisje dat alles nog moet leren.

    • Lucette ter Borg