Feestkoken

Er is geen betere reden voor een thema dan een culinaire feestdag. En wat dat betreft vallen we morgen met onze neus in de spreekwoordelijke boter, want dan hebben we keus uit maar liefst drie feesten. Een kleine opsomming: in Nederland is het (eet-geen-)Dierendag, in Zweedse kringen wordt de jaarlijkse nationale dag van de kaneelbroodjes

Er is geen betere reden voor een thema dan een culinaire feestdag. En wat dat betreft vallen we morgen met onze neus in de spreekwoordelijke boter, want dan hebben we keus uit maar liefst drie feesten.

Een kleine opsomming: in Nederland is het (eet-geen-)Dierendag, in Zweedse kringen wordt de jaarlijkse nationale dag van de kaneelbroodjes gehouden (Kanelbullensdag) en in de Verenigde Staten vieren ze elke vier oktober National Taco Day. Het is daarnaast ook nog internationale ‘Toeter-op-je-fluit-dag’, maar dat heeft verder vrij weinig met koken te maken.

In theorie zou je er dus voor kunnen kiezen om morgen een paar uurtjes als diervriendelijke thuiskok door het leven te gaan en een vegetarisch diner voor te bereiden. Je zou ook de hele dag bezig kunnen zijn met het bakken van zachte kaneelknabbels.

Maar wat ik zelf zou kiezen, is voor een keertje de gelegenheidsmexicaan uithangen en doen als de Amerikanen doen: één dag heel veel taco’s eten.

Over heel 2012 aten ze in Amerika met z’n allen in totaal 4,5 miljard taco’s. Ter vergelijking: dat is tweemaal het gewicht van de Empire State Building. Absoluut een noemenswaardige prestatie.

Dus verplaats jezelf in gedachten naar een kleurrijk dorpje in de buurt van de Amerikaans-Mexiaanse grens en maak een lekker warme tortillawrap met gebakken vis en een frisse salsa. Een Mexicaans biertje met een schijfje limoen erbij en je feestmaal is compleet.

Maak een salsa door de tomaatjes, de ui, het pepertje en de koriander heel erg klein te snijden en te mixen met het sap van één limoen.

Maak vervolgens een sausje van de crème fraîche, mayonaise, tabasco en het sap van de tweede limoen. Zet allebei apart.

Mix de bloem met komijn, zout en een snuf cayennepeper en giet er een klein scheutje bier bij.

Meng door elkaar tot een mooi papje ontstaat. Snijd de tilapia in reepjes en haal door het beslag.

Verhit een scheutje olie in een pan met anti-aanbaklaag en bak aan beide kanten tot de vis goudbruin is.

Verwarm een grillpan op hoog vuur en bak de tortilla’s in de droge pan tot beide kanten voorzien zijn van een mooie streeppatroon.

Vul de wraps met de saus, salsa en de reepjes vis, garneer eventueel met extra koriander en vouw dubbel.

Het bestek kan trouwens achterwege gelaten worden, want taco’s eet je met je handen.

Tortillawrap: 4 tilapiafilets 8 kleine tortillawraps flinke eetlepel crème fraîche evenzoveel mayonaise paar drupjes tabasco 3 el bloem snuf komijn snuf cayennepeper scheutje bier 10 kerstomaatjes 1 rode ui 1 jalapeno of rode peper 2 limoentjes koriander

    • Stéphanie Versteeg