Sprintster Campbell-Brown ontsnapt aan schorsing wegens doping

Veronica Campbell-Brown op de 200 meter bij de Diamond League Adidas Grand Prix in mei dit jaar in New York.
Veronica Campbell-Brown op de 200 meter bij de Diamond League Adidas Grand Prix in mei dit jaar in New York. Foto Reuters / Gary Hersborn

Sprintster Veronica Campbell-Brown heeft alleen een waarschuwing gekregen voor dopinggebruik, ze wordt niet geschorst. Een driekoppig panel van de Jamaicaanse atletiekbond besloot daartoe omdat Campbell-Brown weliswaar toegegeven had een verboden vochtafdrijvend middel te hebben gebruikt, maar dat niet zou hebben gedaan om haar prestaties te verbeteren.

De drievoudig olympisch kampioen werd in mei positief getest. Vochtafdrijvende middelen zijn verboden omdat ze vaak gebruikt worden om het gebruik van doping te maskeren. Daarna werd ze voorlopig geschorst.

In juni liet een woordvoerder van de internationale atletiekbond IAAF al weten dat de zaak van Campbell-Brown ‘een kleinere overtreding’ leek te zijn van het dopingreglement. Het zou daarbij gaan om niet opzettelijk gebruik. De volledige tekst van het panel van de Jamaicaanse bond is nog niet bekendgemaakt.

Positieve test was schok voor atletieksport

Tijdens haar voorlopige schorsing stond Campbell-Brown bijna vijf maanden aan de kant. Ze miste daardoor een groot deel van het outdoorseizoen en het WK in Moskou. De positieve test was een schok voor de atletieksport, schreef NRC Handelsblad in juni.

“Campbell-Brown is een atlete van de hoogste statuur; op grond van haar erelijst de beste Jamaicaanse ooit. Zij heeft zelfs beter gepresteerd dan haar vroegere landgenote Merlene Ottey, die tot haar veertigste is doorgegaan en is geëerd met een standbeeld bij het nationale stadion in Kingston. Ottey heeft intussen de Sloveense nationaliteit aangenomen.

Campbell-Brown heeft op wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen in totaal zeventien medailles gewonnen. Ze is regerend wereldkampioen op de 200 meter, de afstand waarop ze in Athene (2004) en Beijing (2008) ook olympisch kampioen werd. Daarnaast werd ze wereldkampioen op de 100 meter in 2007 en olympisch kampioen met de estafetteploeg in 2004. Campbell-Brown is verder nog de wereld kampioen 60 meter indoor van 2010 en 2012.”

Het aantal dopingaffaires in de atletiek neemt toe. Vorig jaar zijn er volgens de officiële lijst van de internationale atletiekfederatie IAAF 112 atleten geschorst voor overtreding van de wereldantidopingcode.

    • Lex Boon