Oppositie gaat ‘mooi voorstel’ coalitie bestuderen, maar 50Plus haakt af

Diederik Samsom staat de pers te woord nadat hij en Halbe Zijsltra namens het kabinet een voorstel hebben geformuleerd voor de oppositie.
Diederik Samsom staat de pers te woord nadat hij en Halbe Zijsltra namens het kabinet een voorstel hebben geformuleerd voor de oppositie. ANP / Martijn Beekman

De oppositiepartijen D66, CDA, SGP en GroenLinks gaan binnen hun fracties een “mooi voorstel” van VVD en PvdA bekijken. 50Plus is afgehaakt na een gesprek met Jeroen Dijsselbloem. De minister van Financiën (PvdA) praatte eerder vanmiddag met de oppositie.

Diederik Samsom en Halbe Zijlstra spraken eerder vandaag van een voorstel “waar de oppositie zich in kan vinden”. Het betreft echter alleen de begroting voor 2014. Samsom denkt dat het kabinet met dit voorstel tot overeenstemming kan komen met de oppositie. Hij hoopt daarover volgende week overeenstemming te bereiken. “Dat zou mooi zijn.”

“Het voorstel is gedetailleerd genoeg voor de oppositie te zien of ze hier wel of niet iets mee kunnen. Aan de hand van de informatie moeten ze kunnen zien of het voldoet aan hun wensen.”- Halbe Zijlstra na afloop van het overleg.

Nu het CDA volgens coalitiebronnen geen interesse vertoont in de mogelijkheid het kabinet te steunen, is D66 cruciaal voor de coalitie van VVD en PvdA, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. Een versnelde invoering van de quotumregeling voor arbeidsgehandicapten en een wijziging van het ontslagrecht lijken belangrijke elementen van een compromis waarmee het kabinet poogt de steun te verkrijgen van oppositiepartij D66 voor het sociaal akkoord, pensioenbezuinigingen en de begroting van 2014.

Andere bestanddelen van de afspraak zijn een lastenverschuiving van arbeid naar milieuvervuiling en een aanpassing van de hervormingen die het kabinet voorzien heeft met de pensioenen.

50Plus haakt af

50Plus praat niet verder met het kabinet over de begroting van volgend jaar omdat “het woord ouderen niet in de plannen van het kabinet voorkomt”, aldus Kamerlid Norbert Klein. De ChristenUnie was niet aanwezig, die las het stuk in de fractiekamer in het Kamergebouw.

De andere vier partijen, dus ook het CDA, gaan het stuk eerst intern bespreken. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf was positiever gestemd dan na het vorige stuk met voorstellen dat het kabinet dinsdag presenteerde. D66-Kamerlid Wouter Koolmees wilde eerst overleg met zijn fractie voor hij een oordeel over het stuk gaf. Jesse Klaver (GroenLinks) hoopt vooral dat er veel vergroeningsmaatregelen in het stuk staan.

Om 20.30 uur wordt verder gepraat op het ministerie van Financiën.