Litouwen dreigt met blokkade Kaliningrad

Rusland moet niet denken dat het voormalige Sovjetrepublieken, die toenadering zoeken tot de Europese markt, straffeloos kan dreigen met een handelsoorlog of andere represailles.

Litouwen, roulerend voorzitter van de Europese Unie (EU), sluit niet uit dat het, bij wijze van tegenactie, de Russische toegang tot de enclave Kaliningrad blokkeert. „Dit zijn niet onze methodes, maar het is theoretisch mogelijk”, zei minister Linkevi van Buitenlandse Zaken tegen de persbureaus AFP en Reuters. „We kunnen niet alleen het treinverkeer afsnijden maar ook het goederentransport”, aldus Linkevi, die er aan toevoegde dat zijn regering nog geen acties concreet heeft besproken.

Kaliningrad, tot 1945 het Duitse Königsberg, ligt ingeklemd tussen Litouwen en Polen.

Rusland voert de laatste maand de druk op zijn vroegere satellietstaten op. Het wil zo voorkomen dat Oekraïne, een markt met 46 miljoen inwoners, een associatieverdrag met de EU tekent. Moskou zet daar een Euro-Aziatische Tolunie met Kazachstan, Wit-Rusland en mogelijk Armenië tegenover.

Sinds Kiev vorige maand heeft gekozen voor associatie met de EU, worden Oekraïense producten om hygiënische redenen geboycot. Gisteren kondigde Moskou ook aan dat het overweegt Litouwse melkproducten te weren.