Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rehwinkel stopt al eind deze maand als burgemeester Groningen

Peter Rehwinkel stopt eind deze maand als burgemeester van Groningen.
Peter Rehwinkel stopt eind deze maand als burgemeester van Groningen. Foto ANP / Remko de Waal

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen maakt zijn termijn niet af en stapt eind deze maand al op als burgemeester van Groningen. Dat meldt de gemeente. Rehwinkel gaat aan de slag bij een internationale organisatie die lokale overheden hulp biedt bij rampbestrijding.

Rehwinkel (48) is sinds 2009 burgemeester van Groningen. Zijn termijn loopt eigenlijk pas over een kleine twee jaar af, in september 2015. Het was al bekend dat de PvdA-burgemeester afzag van een tweede termijn.

Rehwinkel wordt Special Representative on Local Government Disaster Management bij de in Barcelona gevestigde organisatie United Cities and Local Governments (UCLG). Op de site van de gemeente spreekt Rehwinkel van een ‘al langer bestaande wens om de slachtoffers van natuurrampen en humanitaire crises beter te hulp te kunnen komen’.

“Dat ik namens duizenden gemeenten wereldwijd mijn bijdrage mag leveren aan betere facilitering daarbij van lokale overheden, is waar ik in deze fase van mijn leven uitdrukkelijk voor kies.”

Dat hij in april bekendmaakte geen tweede termijn te ambieren staat los staat van de kritiek die hij kreeg op zijn optreden bij rellen in buurgemeente Haren, zo benadrukte hij in de gemeenteraad. Het heeft te maken met de naderende gemeentelijke herindeling: Groningen gaat samen met Haren, Ten Boer en Slochteren één gemeente vormen. In een interview met NRC Handelsblad zei hij in april ook dat de belasting van het burgemeesterschap gaat tegenstaan.

“Ik was precies de burgemeester die ze zochten. Kijk maar naar mijn profielschets. Ik ben een betrokken ambassadeur, een burgervader, ik heb Groningen op de kaart gezet. Met heel veel inzet en plezier. Woensdagavond nog, bezocht ik een zaal vol breekbare oorlogsveteranen. Maar de openbaarheid, het vierentwintig uur per dag beschikbaar moeten zijn en gekritiseerd worden – dat wordt een belasting. Die belasting gaat tegenstaan. Dat heeft in mijn afwegingen wel degelijk een rol gespeeld. Je levert privé heel veel in, en je partner ook. Dat gaat niet eeuwig. Het allerbelangrijkste in mijn leven is het persoonlijke, mijn relatie.”

De afgelopen maanden heeft Rehwinkel zich al op zijn nieuwe baan voorbereid, meldt de gemeente. Zo bezocht hij onder meer de Wereldbank, de Europese Unie, verschillende VN-instanties en het Rode Kruis. Ook ontmoette hij de president van het UCLG, de burgemeester van Istanbul.