Overleg met oppositie verder na ‘verhelderend’ gesprek in het Torentje

Alexander Pechtold gisteravond bij zijn aankomst bij het Torentje voor overleg met de top van het kabinet over de bezuinigingsplannen voor volgend jaar. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het kabinet voert vandaag opnieuw overleg met de oppositie, nadat gisteravond urenlang werd gesproken met D66-leider Alexander Pechtold. Die sprak na afloop van een ‘verhelderend gesprek’.

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) sprak van een ‘goed gesprek’. Wat er precies is besproken, wilde Pechtold noch Dijsselbloem vertellen. Dijsselbloem zei dat er ‘over een heel brede agenda’ is gesproken. Vandaag praat hij verder met de financieel specialisten van de oppositie.

Pechtold sprak gisteravond op het Torentje behalve met Dijsselbloem ook met premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA). Volgens ingewijden was Pechtold uitgenodigd omdat het kabinet mogelijk toch wil praten over hervormingen op de arbeidsmarkt.

“Het was een verhelderend gesprek. Daar wil ik het op dit moment bij laten.”

Een van de eisen van D66 is dat het sociaal akkoord wordt opengebroken. Zo moeten de hervorming van het ontslagrecht en de verkorting van de WW-duur eerder ingaan. Het kabinet is daar echter huiverig voor, omdat het de sociale partners niet tegen zich in het harnas wil jagen.

Dijsselbloem voert gesprekken met de oppositie sinds maandag. Op het spel staat steun aan de begroting voor volgend jaar in de Eerste Kamer, waar het kabinet acht zetels tekort komt voor een meerderheid. D66 zou vijf zetels kunnen leveren. (Novum)