Oproepen tot wraak na nieuws proefverlof Volkert van der G.

De woede is groot bij Fortuyn-aanhangers. „Ze gaan achter hem aan, dat weet ik zeker.”

Volkert moet een kogel koppen. Volkert moet verzopen worden. Volkert moet worden uitgezet in natuurgebied de Oostvaardersplassen, zonder kleren en zonder bijvoeding. Volkert moet deaud.

Het nieuws dat Volkert van der G. misschien op proefverlof mag, maakt op internet de tongen los. De Raad voor de Strafrechtstoepassing adviseerde gisteren om Van der G. alvast te laten wennen aan de samenleving. Hij kan in mei 2014 vervroegd vrijkomen, omdat tweederde van zijn straf er dan op zit.

Op internet schrijven veel mensen dat zij de moordenaar van Pim Fortuyn dood willen hebben. Maar hoe serieus zijn die bedreigingen?

Aanhangers van Fortuyn zinspelen al op wraak sinds de politicus op 6 mei 2002 werd vermoord. In de Rotterdamse binnenstad werden in 2003 tientallen posters opgehangen met de beeltenis van Volkert van der G. erop. Op zijn gezicht was een vizier gericht. Tekst boven de foto: „Jachtseizoen geopend op 6 mei 2014.”

Maar online ís de jacht al bezig. Er wordt openlijk opgeroepen om Volkert van der G. na zijn vrijlating op te sporen. „Hulde voor wie Volkert van der G. een rechtvaardige straf toebrengt”, twittert ene Jaime van Gorp. „Ik zou hem dolgraag zelf willen afschieten”, schrijft Marian Nekeman op een discussieforum. Reaguurder Ruud Beijer heeft een ander idee: „Er zou een fonds opgericht moeten worden om diegene die die adder afknald juridies te kunnen bijstaan.” Ruud heeft er zelfs geld voor over, schrijft hij.

Er zou ook al geld zijn opgehaald, beweert Peter de Graaf van de pas opgerichte, kleine extreem-rechtse actiegroep Identitair Verzet. Hij kan daarvoor geen bewijzen tonen. Fortuyn-aanhangers collecteren volgens hem sinds de moord in 2002 om een wraakactie op poten te zetten. Hij zegt zelf twee keer aanwezig te zijn geweest bij een besloten bijeenkomst van voormalige LFP-aanhangers, na de jaarlijkse herdenking van Fortuyn in Rotterdam. Op deze bijeenkomsten werd geld ingezameld om Volkert van der G. na zijn vrijlating te kunnen opsporen, verklaart De Graaf.

„Ze hebben elkaar na de moord op Fortuyn de belofte gedaan om wraak te nemen, en herinneren elkaar er nog ieder jaar aan”, zegt hij. „Het verdriet en de woede zitten nog heel diep bij tientallen mensen uit die kringen.” Volgens De Graaf zijn al afspraken gemaakt over de concrete uitvoering van de plannen. Hij zegt niet te weten wat ze inhouden. „Maar ze gaan achter hem aan, dat weet ik zeker.”

Rien van den Heerik, van de Stichting Beeld van Pim, is ook op deze bijeenkomsten geweest. Hij zegt dat „meerdere mensen” rondlopen met het plan Volkert van der G. te liquideren. Hij beweert dat er al bijna een moordpoging gedaan is. Een 64-jarige LPF-aanhanger zou met een afgeknipt jachtgeweer in zijn sporttas naar de allereerste rechtszaak tegen Van der G. zijn gekomen. Deze man was toen ‘niet in de gelegenheid’ de liquidatie uit te voeren, zegt Van den Heerik. „Maar ik reken erop dat ze hem ooit wel te pakken krijgen.”

Gisteren zei PVV-senator Ronald Sörensen, oprichter van Leefbaar Rotterdam, tegen BNR-radio dat Volkert van der G. de rest van zijn leven over zijn schouder zal moeten kijken. „En dat gun ik hem van harte.” Voormalig PVV-Europarlementariër Daniël van der Stoep riep begin dit jaar op Van der G. voor de rest van zijn leven te stalken zodra hij vrijkomt. Burgers die willen meehelpen het leven van Van der G. „onmogelijk” te maken, konden zich anoniem bij hem melden.

Al die dreigementen zijn zeker serieus te nemen, vinden politie en Openbaar Ministerie. Zij maakten een risicoanalyse waaruit blijkt dat de kans dat Van der G. gevaar loopt „reëel” is.

    • Andreas Kouwenhoven