Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Ombudsman: overheid gaat te eenzijdig uit van zelfredzaamheid asielzoekers

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.
De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Foto ANP / Martijn Beekman

De Nederlandse overheid moet drempels wegnemen voor vreemdelingen die medische zorg nodig hebben. Bovendien bestaan er grote verschillen in hoe vreemdelingen behandeld worden in asielzoekerscentra, op straat of in detentie. Dat concludeert de Nationale Ombudsman in zijn rapport Medische zorg vreemdelingen. Hij heeft dat vanmorgen aan staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) overhandigd.

“De overheid gaat te eenzijdig uit van zelfredzaamheid van deze mensen”, zegt Alex Brenninkmeijer. Asielzoekers kunnen volgens hem moeilijk in het ziekenhuis terecht met hun klachten en ook verstrekking van medicijnen is vaak een probleem.

In vreemdelingendetentie is de leefbaarheid en medische zorg nog niet verbeterd sinds de dood van de Russische asielzoeker Alexandr Dolmatov, zegt Brenninkmeijer tegen NRC.

“De troosteloosheid is daar manifest. Bij de instellingen proef ik, we zouden best wat makkelijker kunnen zijn. Maar Den Haag houdt met een zekere krampachtigheid vast aan procedures. Als je die mensen wat meer ruimte geeft, zou dat volgens mij veel beter zijn.”

De Ombudsman doet een lijstje met concrete aanbevelingen aan de staatssecretaris van Justitie en aan de minister van Volksgezondheid. Zo moet er volgens hem een zorgpas komen waarop staat dat de vreemdeling recht heeft op medische zorg. En vreemdelingen vanuit detentie zouden niet meer geboeid of met broekstok naar het ziekenhuis vervoerd moeten worden.

Lees hier het hele rapport van de Ombudsman