Obama wil ja of nee van ‘geobsedeerde’ Republikeinen

Een toerist neemt een foto door de gesloten hekken van de Normandy American Cemetery in Frankrijk.
Een toerist neemt een foto door de gesloten hekken van de Normandy American Cemetery in Frankrijk. AFP / Charly Triballeau

Barack Obama haalt flink uit naar de Republikeinen inzake de shutdown in de Verenigde Staten die nu al drie dagen duurt. De Amerikaanse president meent dat Republikeinen in het Congres “geobsedeerd” zijn met het laten struikelen van zijn zorgstelsel Obamacare.

Reuters meldt dat de Democratische president de conservatieve Tea Party-leiders zoveel macht toedicht dat zij het Republikeinse partijbestuur overheersen.

“Het gaat hier om slechts één ding: de obsessie van de Republikeinen met de Affordable Care Act. Het lijkt erop dat dit de enige voorname zaak is die de Republikeinse Partij nu verenigt.”

Republikeinen geïntimideerd door Tea Party

Obama riep vandaag op tot een directe ‘ja of nee’ stemming zodat de overheidsdiensten weer open kunnen en de shutdown derhalve beëindigd wordt. Maar Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zouden te zeer gebukt gaan onder de meest conservatieve leden van hun partij. Obama gebruikte het woord “geïntimideerd”.

De Republikeinse voorzitter van het Huis gaat vooralsnog niet in op Obama’s wens om zo snel mogelijk een begrotingswet in stemming te brengen, zonder daar extra voorwaarden aan te verbinden. Boehner is volgens de president bang zich de woede van de “extremisten” in zijn partij op de hals te halen.

IMF vreest verhogen Amerikaans schuldenplafond

Ondertussen is ook het IMF begonnen met zich te mengen in de discussie over de financiering van de Amerikaanse overheid. “Het is van kritiek belang dat hier zo snel mogelijk een oplossing voor komt”, zei directeur Christine Lagarde vandaag in een toespraak op de George Washington Universiteit.

De shutdown van de Amerikaanse overheid is al erg genoeg, maar het niet verhogen van het schuldenplafond zou veel erger zijn, aldus Lagarde. De verhoging van het schuldenplafond is echter noodzakelijk, omdat de Verenigde Staten zich anders niet verder in de schulden kunnen steken en openstaande rekeningen dus niet kunnen voldoen.

De shutdown

De Amerikaanse overheid kwam maandag zonder geld te zitten. In ruil voor het financieren van de overheid eisten de Republikeinen dat de invoering van de zorgwet van Obama een jaar zou worden uitgesteld. Obama en de Democraten piekeren er echter niet over te tornen aan hun belangrijkste beleidsoverwinning van de afgelopen jaren.
De Democraten benadrukken dat de wet niet alleen is aangenomen, maar ook is bekrachtigd door het Hooggerechtshof, en niets te maken heeft met het financieren van de overheid.

    • Jules Seegers