Nog geen akkoord, Amerikaanse ‘shutdown’ gaat derde dag in

Zolang er geen akkoord over de begroting is houden alle 'niet-essentiële' Amerikaanse overheidsinstellingen, zoals nationale parken en musea, de deuren dicht.
Zolang er geen akkoord over de begroting is houden alle 'niet-essentiële' Amerikaanse overheidsinstellingen, zoals nationale parken en musea, de deuren dicht. Foto AP / Craig Kohlruss

De Amerikaanse ‘shutdown’ gaat zijn derde dag in, nadat een gesprek tussen Obama en de leiders van het Congres niet tot enige progressie heeft geleid. Obama wil niet opnieuw onderhandelen over het door de Republikeinen gehate nieuwe zorgstelsel: Obamacare.

Twitter avatar BarackObama Barack Obama Take note: @Obamacare is here to stay.

In een verklaring van het Witte Huis staat dat Obama ‘blijft hopen dat het gezonde verstand zal overwinnen.”

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden willen alleen een nieuwe federale begroting goedkeuren als Obamacare een jaar zou wordt uitgesteld. Voor de Democraten, die de Senaat domineren, is dat onbespreekbaar. Hierdoor miste het Congres de deadline van 1 oktober, het begin van het fiscale jaar in Amerika. De shutdown, de onmiddellijke sluiting van alle ‘niet-essentiële’ federale overheidsdiensten, was het gevolg van het missen van de deadline voor de begroting.

Vrijwel alle federale kantoren zijn nu gesloten, zoals de ministeries. Gebouwen die door een federale instantie worden beheerd, zoals de vele musea en monumenten, zijn ook dicht - inclusief door de VS beheerde plekken in het buitenland, zoals de Amerikaanse militaire begraafplaats in het Limburgse Margraten.

Het is de eerste federale sluiting sinds 1995, maar de achttiende sinds 1976. De gemiddelde duur van shutdowns is iets minder dan een week. De kortste was na een dag voorbij, de langste hield drie weken aan.

Lees ook:

    • Lex Boon