Netflix Nederland aangeklaagd wegens schending patent

Voor 7,99 euro per maand kunnen gebruikers van Netflix onbeperkt online naar films en series kijken.
Voor 7,99 euro per maand kunnen gebruikers van Netflix onbeperkt online naar films en series kijken. ANP-EPA / Justin Lane

Koud drie weken in de lucht en Netflix wordt in Nederland al aangeklaagd vanwege patentschending. De online videodienst zou met zijn streamingdiensten inbreuk maken op enkele patenten van OpenTV.

De zogeheten Kudelski Group, waaronder Open TV, Inc. valt, maakte vanmiddag bekend dat bij de rechtbank in Den Haag een aanklacht is neergelegd. OpenTV is gespecialiseerd in softwarebeveiliging van diensten geleverd door providers van digitale tv.

Netflix, dat medio september in Nederland beschikbaar werd, zou weigeren licenties af te nemen en derhalve met zijn online videodienst inbreuk maken op zeven patenten. Deze patenten zouden onder meer gaan om zogeheten drm, een techniek om de rechten van uitgevers en makers van muziek en video’s te beheren.

Kudelski Group begon vorig jaar ook al een rechtszaak tegen Netflix, toen in de Verenigde Staten. Webwereld meldt dat OpenTV in de VS nauwe banden zou hebben met Netflix-concurrent Blockbuster.

    • Jules Seegers