maakt comeback in sitcom over nieuwslezer met Parkinson

Michael J. Fox is terug op tv met een comedyserie over een tv-ster die Parkinson heeft. Net als hijzelf.

Michael J. Fox en Betsy Brandt Foto AP

Michael J. Fox is terug op de Amerikaanse televisie. In een sitcom speelt hij een tv-ster met de ziekte van Parkinson, die zijn comeback probeert te maken. Fox heeft zelf die ziekte sinds 1991.

In The Michael J. Fox Show op NBC speel Fox een ex-nieuwslezer met een gezin die thuiszit door zijn chronische ziekte. Maar zijn gezin wordt gek van hem, dus probeert zijn vrouw hem weer aan het werk te krijgen. Als de man in de serie trillend een roerei staat te bakken, pakt zijn vrouw de lepel af en zegt: „Nu even geen persoonlijke overwinningen. Ik sterf van de honger.” In een interview met radio-dj Howard Stern zei Fox: „Het is wel vreemd. Soms moet ik de symptomen spélen.”

Amerikaanse critici zijn blij dat de geliefde Fox terug is op tv, ze loven de tv-zender NBC, die het aandurfde om een show over een zieke man te maken, maar ze zijn niet enthousiast over de show zelf. Ze vragen zich af of de goodwill die Fox heeft genoeg is.

Ook vragen ze zich af of er nog wel publiek is voor een feelgood familiecomedy voor een breed publiek, zoals Family Ties in de jaren tachtig. Sindsdien hebben NBC en de andere grote netwerken ABC en CBS, ernstig te lijden onder de versnippering van de Amerikaanse televisie. Ze verloren veel kijkers aan concurrent Fox, aan de kleinere zenders, en aan online videodienst Netflix. Scherpere comedy’s die op een specifieker publiek mikken, zijn nu in het voordeel.

De 52-jarige Canadese acteur werd in de jaren tachtig beroemd met de sitcom Familie Ties en de sf-trilogie Back to the Future. In 1991 werd hij gediagnosticeerd met Parkinson. Gedwongen door de ziekte stopte hij in 2000 met de comedy Spin City. Sindsdien had hij sporadische gastrollen, in comedy Curb Your Enthusiams, brandweerserie Rescue Me en advocatenserie The Good Wife, waarin hij een advocaat speelt die zijn spastische aandoening maximaal uitbuit.

Lang interview op rollingstone.com.