Letta hoopt nu te kunnen regeren zonder chantage

De brede coalitie is volgens Letta gesterkt uit de crisis gekomen. Maar de inhoudelijke geschillen zijn niet opgelost. En in zijn eigen partij rommelt het.

Nu kunnen we „regeren zonder chantage”, zei premier Letta gisteravond in de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden. Gesterkt door het vertrouwen van Kamer en Senaat en door het feit dat een deel van centrum-rechts tegen de zin van Berlusconi in achter het kabinet bleef staan, zei hij dat de brede coalitie versterkt uit deze crisis is gekomen.

Laat duidelijk zijn dat het kabinet hoe dan ook het vertrouwen van het parlement had gekregen, onderstreepte Letta. Ook als oud-premier Berlusconi niet op het allerlaatste moment zou zijn bijgedraaid. De boodschap was duidelijk: laat Berlusconi niet nog een keer proberen om het voortbestaan van het kabinet op het spel te zetten om persoonlijke motieven. Hij krijgt daar zijn eigen partij niet meer in mee.

Op de financiële markten is positief gereageerd. Letta heeft nu een steviger fundament voor zijn hervormingsplannen. Vooral voor hervorming van de kieswet, moet een meerderheid te vinden zijn.

Is het kabinet nu uit de problemen? Zeker niet. Tussen de Berlusconi-dissidenten en de Democratische Partij van Letta bestaan veel inhoudelijke meningsverschillen, over belastingen, vakbonden, en de rol van de staat in het algemeen. Bovendien heeft Letta dinsdag met wat zorgvuldig geënsceneerde ontmoetingen uitgedragen dat het binnen zijn Democratische Partij pais en vree is. Terwijl iedereen weet dat de partij een enorme identiteitscrisis doormaakt. Oude partijleiders die houden van kaderdiscipline zien geïrriteerd hoe Matteo Renzi, de populaire jonge burgemeester van Florence, veel minder orthodox-linkse standpunten inneemt. En hoelang duurt het voordat Letta en Renzi erkennen dat ze rivalen zijn?