Koester de oester

De laatste keer dat ik in de Oesterbar in Amsterdam was, had ik zelf een fles wijn meegenomen. Overigens niet omdat de wijnkaart daar van dubieus allooi is. Maar omdat ik eerder die dag een proeverij met wijnen van Wijngaard Saalhof in het Noord-Hollandse Wognum had gehad, besloot ik de mousserende Secco, het Mirakel uit West-Friesland, mee te nemen om deze blind te schenken bij de oesters die ruimhartig werden geopend vanwege een koksbijeenkomst.

‘Wat een perfecte combinatie!’, oordeelde kok en MasterChef jurylid Alain Caron toen.

‘Maar dit is heerlijk met die Zeeuwse vier nullen’, vond Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini.

‘Die zuren, dat krokante en de belletjes sluiten prachtig aan’ noteerde ook de gastheer-sommelier van de Oesterbar. En uit één mond: ‘Wat is ‘t, wat is ‘t?’

De verbazing dat het hier een vaderlands belletje betrof was groot.

Gisteravond was ik weer bij de Oesterbar. En dit keer heb ik de flessen kunnen thuislaten. Vanwege de viering van het 75-jarig bestaan van de uitspanning schoven niet alleen de vis- oester- en kaviaarleverancier aan tijdens het feestelijke diner. Ook de twee wijngewetens van de Oesterbar meldden zich voor actieve dienst.

En zowel Wijnkoperij Okhuysen als Résidence Wijnen (De Gouden Ton) kwam niet met lege handen.

Weliswaar verontschuldigde eigenaar-directeur Fonger Kranenburg van Résidence Wijnen zich bij voorbaat achter de dienstmededeling ‘dat hij gewoon een paar verrekt goede flessen had meegenomen zonder op wijn-spijscombinaties te letten’ desondanks werd de toevalstreffer die Champagne Billecart-Salmon ‘Cuvée Nicolas François Billecart’ 1990 scoorde bij de Zeeuwse platte oesters met gejuich ontvangen.

Xavier Kat van Wijnkoperij Okhuysen liet vervolgens vrij snel de gelijkmaker achter zijn naam schrijven, dankzij de inbreng van Pouilly-Vinzelles Climat ‘Les Quarts’ 2009 van de Bret Brothers bij de kroketten van Hollandse garnalen.

En evenmin werd er gemopperd door het publiek toen bij de bouillon van eekhoorntjesbrood met een carpaccio van langoustines Puligny-Montrachet 2011 ‘Les Pucelles’ van Marc Morey op tafel kwam. Maar de wave ging pas echt door de Oesterbar toen deze zelfde witte Bourgogne werd geproefd bij de coquilles Saint Jacques met truffel.

Toch kwam de spannendste drankspijs-tip op naam van de kaviaarleverancier.

Op mijn vraag wat hij het liefste bij zijn zwarte goud geschonken ziet worden, luidde zijn antwoord: ‘In Iran eten we kaviaar graag bij het ontbijt en dan schenken we er verse jus d’orange bij. Maar later op de dag adviseer ik u om er eens een goede tonic bij te proberen.’

Aanstaande zaterdag 5 oktober gaan de festiviteiten rondom 75 jaar De Oesterbar verder met het evenement Koester de Oester (15.00-18.00 uur).

    • Harold Hamersma