ADO verslaat Vitesse op bijna onbespeelbare grasmat

Foto ANP

Kyocera Stadion heet het speelveld van ADO Den Haag. Dit najaar is de term ‘knollentuin’ meer van toepassing. Van een grasmat is nauwelijks sprake, met dank aan een kapot afwateringssysteem. En dan moeten de natte najaarsmaanden nog komen.

Vitesse kon gistermiddag slecht uit de voeten in het Haagse moeras. De Arnhemse club verloor de inhaalwedstrijd – vanwege een korte maar hevige regenbui werd het duel in september afgelast – bij ADO met 2-1 en verzuimde de koppositie voor een paar dagen over te nemen van het leidende trio Twente, PSV en Heerenveen.

De defecte drainage is een gevolg van voorbereidingen op de WK hockey die volgende zomer in het ADO-stadion worden gehouden. Om de grasmat in mei 2014 na dit voetbalseizoen snel en efficiënt te vervangen door een kunstgrasveld voor hockeyers, is deze zomer een nieuwe bak onder het veld aangelegd. Met als gevolg dat water op de sprieten nu niet meer vloeiend wegsijpelen en de voetbalgrasmat bij het minste of geringste blank staat. Als noodmaatregel zijn op de plekken waaronder het drainagesysteem ligt zandsleuven aangebracht. Maar die doen pijn aan de ogen. ADO overweegt door het ongemak – de club vreest nog vele afgelastingen – een schadeclaim bij te gemeente in te dienen. In sportief opzicht lijkt de Haagse club extra te profiteren van het thuisvoordeel. Scheidsrechter Erik Braamhaar oordeelde gisteren dat het knollenveld ongevaarlijk voor lijf en ledematen was en dus kon er in een halfleeg stadion gewoon worden gevoetbald; althans een poging daartoe.

Bijna vanzelfsprekend klaagde de verliezende partij het meest na afloop. „Het leek wel of we op het strand aan het voetballen waren. De KNVB beslist, dus je moet spelen, maar dit had niet door mogen gaan”, zei Vitesse-verdediger Frank van der Struijk tegen het ANP. „We moesten lange ballen spelen, maar dat ligt ons niet.”

Vitesse-doelman Piet Velthuizen was na afloop furieus. „Dit is verschrikkelijk, echt niet normaal. Zo’n wedstrijd mag nooit gespeeld worden. Je kon geen bal over vijftien meter naar elkaar spelen. We schrokken ons rot toen we het stadion binnen kwamen”, zei hij tegen het ANP.