Ik doe niet over the top gay

Na zijn doorbraak als Marokkaans rotjoch in Rabat speelt Achmed Akkabi (30) nu de hoofdrol in Chez Nous Een Nederlandse komedie met sterrencast Akkabi speelt Rachid, een Marokkaanse homo

Verslaggever

Als Achmed Akkabi een filmset op loopt, werpt hij normaliter eerst een blik op de aanwezige vrouwen, bekent hij. Bij de opnames van de Nederlandse komedie Chez Nous, dat gisteren in première ging, had dat geen zin. Omringd door enkel mannen speelt hij de rol van Rachid, een Marokkaanse homo die uit de familie wordt gezet als hij uit de kast komt.

Akkabi leerde voor deze rol iets gevoeliger te praten en hippere spreektaal te gebruiken, al hield hij het wel subtiel. „Ik doe niet over the top gay, het zit hem meer in de verbaasde ‘Oh em geez’”, vertelt hij.

Ook kuste hij tijdens de opnames voor het eerst een man. „Een split second dacht ik wel: wat nou als ik hier ineens gevoelens bij krijg? Maar het zoenen van een man was bijzaak. Ik vind het al lastig genoeg om goed in de rol van een verliefd persoon te zitten, daar had ik mijn handen vol aan.”

Het gaat goed met Akkabi. Twintig jaar nadat hij met bewondering naar Michael Jackson op tv keek – zijn vader riep hem er speciaal voor naar de woonkamer – is het nu zijn vader die voor de televisie springt. „Een week na de laatste aflevering van seizoen twee van Moordvrouw zat hij op de bank. Belde hij boos op, waarom ik niet op de televisie was. Terwijl mijn zusjes hadden uitgelegd dat het was afgelopen”, vertelt Akkabi lachend.

Op de eettafel van zijn appartement in Den Haag ligt het script dat hij moet oefenen voor de opnames van het derde seizoen van Moordvrouw. Ernaast ligt een tweede script klaar, voor een nieuwe serie waarin Akkabi de rol van Iraanse vluchteling vertolkt. En vandaag, op zijn dertigste verjaardag, komt Chez Nous in de bioscoop, geregisseerd door Tim Oliehoek, bekend van komedies als Vet Hard en Spion van Oranje.

Akkabi heeft een eigen tactiek voor zijn rol: „Als ik een homo speel dan kijk ik naar Tom Hanks in Philadelphia. Ik let ook goed op hoe mijn homoseksuele vrienden praten en bewegen, of ik observeer homo’s op straat. Acteren is stelen. Je bent 24 uur per dag, waar je ook bent, een rol aan het creëren. Van die indrukken boetseer ik vervolgens een personage dat ik me eigen maak.”

Wat zijn familie of achterban van deze rol vindt, is voor hem geen relevante vraag. „Ik heb er niets negatiefs over gehoord en zou ook niet weten waarom dat een probleem zou zijn.”

Achmed groeide op in Den Haag, als derde zoon van een bakker in een gezin van zes. Voor dure toneellessen was geen geld, Akkabi leerde het spelen door „jaloers en gefrustreerd naar andermans theater te kijken.” Hij moet het hebben van zijn komische uitstraling, zegt hij, en van het feit dat hij doorgaans ontspannen op audities verschijnt. „Mijn mantra is: ‘ik word het toch wel’. Als ik daar al niet in zou geloven, wie dan wel?”

Halverwege de jaren nul werd hij bekend als – ook al – Rachid, de onnozele vakkenvuller in de Albert Heijn-reclame. In 2006 herkende jong Nederland hem op straat als ‘Appie’ uit de Nickelodeon-serie Huis van Anubis. Kort daarna werd hij gecast voor zijn eerste filmrol in de Franse film Whatever Lola Wants en begon ook zijn Nederlandse filmcarrière, toen hij naast Georgina Verbaan de hoofdrol kreeg in Alibi van Johan Nijenhuis. Daarna speelde hij onder meer in Rabat, met Gouden Kalf winnaar Nasrdin Dchar en Marwan Kenzari, die de hoofdrol speelt in de recent uitgebrachte film Wolf.

Ondanks zijn goed lopende filmcarrière zal hij niet snel een enkeltje Hollywood boeken, zegt Akkabi. „Dan is mijn eerste gedachte: hoe kan ik zo ver weg wonen van mijn broers, zusjes en vader? En ik reken naast film en televisie ook het theater tot mijn grote liefde.”

In de toekomst zou hij nog graag een bad guy spelen. „Ik ben nu ook zelf een tiendelige serie aan het schrijven over jihadisten, een onderwerp dat steeds actueler wordt en onderbelicht is.” Hij beweegt zijn mond dichter naar de audiorecorder die op tafel ligt. „Dus als iemand dat nog een goed idee vindt voor een serie, hoor ik het graag.”