Hypotheek boetevrij aflossen mag bij steeds meer banken

Bij Rabobank en ABN Amro kan boetevrij worden afgelost. Maar er zijn wel beperkingen.

Eén voor één gaan ze overstag. Bij steeds meer banken mogen huiseigenaren het komende jaar een groter deel van hun hypotheek boetevrij aflossen.

Om de huizenmarkt te stimuleren, mag er sinds deze week tot 100.000 euro belastingvrij geschonken worden, mits daarvan een huis gekocht, verbouwd of deels afgelost wordt. Maar mensen die hun schenking willen gebruiken om een deel van hun hypotheekschuld af te lossen, zouden dan wel tegen een boete aanlopen. Banken lopen rente-inkomsten mis als hypotheken sneller worden afgelost. Daarom stonden de meeste banken jaarlijks niet meer dan 10 procent boetevrije aflossing toe.

Daar komt nu verandering in. Het begon in september met staatsbank SNS, die besloot de boete te schrappen als mensen een schenking willen gebruiken om hun schuld af te lossen. Gisteren volgden Rabobank en ABN Amro. Bij beide banken duurt deze uitzondering op de bestaande regeling tot 1 januari 2015, net zolang als er belastingvrij een ton geschonken mag worden. ABN Amro is wel strenger: daar mogen klanten een schenking alleen boetevrij inzetten als ze bij verkoop met een restschuld te maken krijgen. Dus als een huis met een hypotheek van 300.000 euro maar 240.000 euro waard is, mag de klant 60.000 euro zonder boete aflossen. Maar, zegt een woordvoerder, bij ABN Amro mag je daarvoor nu óók je spaargeld gebruiken. Het beperkt zich dus niet tot een gulle ouder. „Wij bedienen zo een grotere groep klanten.”

ING Bank „beraadt” zich nog over verruiming van boetevrij aflossen.

Wie een hypotheekschuld heeft bij een bank die vasthoudt aan maximaal 10 procent boetevrij aflossen, kan zijn schenking van een ton overigens nog steeds belastingvrij uitgeven. De ontvanger heeft namelijk drie jaar de tijd. Bij een hypotheek van 350.000 euro mag per jaar 35.000 euro worden afgelost. Drie jaar later ben je klaar – zonder boete.