Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Britten luisterden via Belgacom internationale organisaties Brussel af’

Het Belgische telecombedrijf Belgacom wordt niet alleen gehackt door Groot-Brittannië en de VS om data uit Arabische landen te onderscheppen – volgens de NOS zou de Britse geheime dienst ook internationale organisaties hebben afgeluisterd in Brussel.

Het hoofdkantoor van Belgacom in Brussel.
Het hoofdkantoor van Belgacom in Brussel. Foto ANP / Julien Warnand

Het Belgische telecombedrijf Belgacom wordt niet alleen gehackt door Groot-Brittannië en de VS om data uit Arabische landen te onderscheppen - volgens de NOS zou de Britse geheime dienst ook internationale organisaties hebben afgeluisterd in Brussel.

Het zou gaan om de NAVO, de Europese Commissie, het Europese parlement en Swift, een bedrijf dat communicatie tussen financiële instellingen afhandelt. Digitale specialisten zeggen tegen de NOS dat Belgacom zeer professioneel ruim anderhalf jaar lang is gekraakt.

De Britse veiligheidsdienst GCHQ kon vrijwel alle gesprekken afluisteren en zien wie met wie belde. Die informatie werd gedeeld met de geheime dienst NSA.

Onlangs bleek dat Belgacom door Groot-Brittannië en de VS is gehackt. Een Nederlands bedrijf in computerbeveiliging deed onderzoek naar mogelijke besmettingen bij Belgacom en ontdekte dat servers sinds 2011 zijn geïnfecteerd met een geavanceerd computervirus. De complexiteit van de malware duidde erop dat de Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten erachter zaten. Het virus leek toen gericht te zijn op het aftappen van dataverkeer uit landen als Syrië en Jemen.

Europa denkt na over consequentie Amerikanen

In het Europees Parlement is zojuist een hoorzitting begonnen over de spionagezaak. Voor het eerst denken Europese politici hardop over een politiek antwoord op spionage door Amerikanen, schreef onze correspondent Stéphane Alonso eerder in NRC Handelsblad:

Waar de ergernis over de Amerikaanse omgang met privégegevens in het verleden werd toegedekt met de mantel der trans-Atlantische liefde of met verwijzingen naar het terrorisme, wordt nu hardop nagedacht over consequenties. En dat is nieuw. Dit is dan ook „een buitengewone crisis”, zegt Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66). „Er zijn kennelijk geen barrières meer voor de VS.”