Ook D66 blijft meepraten over begrotingsoverleg, maar wil meer tijd

Als laatste oppositiepartij heeft ook D66 zojuist gereageerd op het begrotingsvoorstel van de coalitie. De partij wil blijven meepraten over steun voor de begroting van volgend jaar, maar heeft meer tijd nodig. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zojuist na fractieberaad.

D66-leider Alexander Pechtold wil bij het begrotingsoverleg betrokken blijven en verder praten op het ministerie van Financiën. Maar niet vanavond.
D66-leider Alexander Pechtold wil bij het begrotingsoverleg betrokken blijven en verder praten op het ministerie van Financiën. Maar niet vanavond. Foto ANP / Martijn Beekman

Als laatste oppositiepartij heeft ook D66 gereageerd op het begrotingsvoorstel van de coalitie. De partij wil blijven meepraten over steun voor de begroting van volgend jaar, maar heeft meer tijd nodig. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zojuist na fractieberaad.

Eerder zeiden de ChristenUnie, SGP en GroenLinks bij het begrotingsoverleg betrokken te blijven. CDA en 50Plus haakten af. Het overleg stond eigenlijk gepland voor half negen vanavond. Een akkoord tussen oppositie en coalitie over de begroting van volgend jaar is nodig om genoeg steun te hebben in de Eerste Kamer.

De afgelopen week praatte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem met de verschillende partijen. Daarop formuleerde hij een voorstel voor de begroting voor 2014. Vanmiddag hebben de partijen intern over het voorstel gesproken.

Inhoud gesprek Torentje is grote onbekende factor

D66 zat van alle oppositiepartijen vandaag het langst in beraad. Gisteravond sprak Pechtold met de top van het kabinet. Na afloop wilde hij niet meer kwijt dan dat het “een verhelderend gesprek” was. Volgens onze politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet heeft de keuze van D66 om meer tijd te vragen, te maken met wat er toen besproken is:

“Het heeft te maken met de grote onbekende factor: wat er gisteren is afgesproken in het Torentje. Pechtold zei daarna dat het in een breder verband getrokken moest worden. Met andere woorden: hij gaat niet akkoord met de begroting van 2014 als er geen harde toezeggingen komen voor aanpassing van het sociaal akkoord.”

Pechtold koopt tijd, denkt Niemantsverdriet.

“Nu het CDA is afgehaakt is er in welke formatie dan ook een sleutelrol weggelegd voor D66. Ik denk dat hij tijd koopt om meer concessies rond te krijgen. Voor het kabinet is er nu helderheid: het CDA doet niet mee. Dus een deal zal van D66 moeten komen. Maar ze hebben nog steeds niks. Pechtold houdt zijn kaarten nog tegen de borst.”

Wat er wel bekend is over het gesprek

Een versnelde invoering van de quotumregeling voor arbeidsgehandicapten en een wijziging van het ontslagrecht lijken belangrijke elementen van wat er gisteren besproken is tussen Pechtold, premier Rutte, vicepremier Asscher en Dijsselbloem. Met zo’n compromis poogt het kabinet steun te verkrijgen van oppositiepartij D66 voor het sociaal akkoord, pensioenbezuinigingen en de begroting van 2014. Andere bestanddelen van de afspraak zijn een lastenverschuiving van arbeid naar milieuvervuiling en een aanpassing van de hervormingen die het kabinet voorzien heeft met de pensioenen.

Het begrotingsvoorstel

De afspraken met Pechtold staan los van het begrotingsvoorstel dat vandaag op de tafels lag bij de oppositiepartijen. De kern van dat voorstel is de hervorming van het ontslagrecht een half jaar eerder invoeren, vijfhonderd miljoen extra naar onderwijs en het nivelleren beperken. De zes miljard extra bezuinigingen blijven zoals gezegd staan.

Twitter avatar fritswester frits wester Kern voorstel kabinet aan oppositie: herv. ontslagrecht half jaar eerder,500mln extra naar Onderwijs,nivelleren beperken, 6mrd blijft staan