Familie Michael Jackson verliest rechtszaak - concertpromotor niet nalatig

Jury-voorzitter Gregg Barden (links in het witte shirt) staat de media te woord na de uitspraak over AEG.
Jury-voorzitter Gregg Barden (links in het witte shirt) staat de media te woord na de uitspraak over AEG. Foto AP / Jae C. Hong

De nabestaanden van Michael Jackson hebben de civiele rechtszaak tegen AEG Live verloren. De concertpromotor van Jackson huurde de arts in die de superster in 2009 een fatale dosis propofol toediende, maar volgens de Amerikaanse jury heeft AEG daarbij niet nalatig gehandeld.

The King of Pop stierf in 2009 op 50-jarige leeftijd in een kamer in een gehuurde villa in Los Angeles, aan de vooravond van een nieuwe serie concerten die hij zou geven in Londen. Jackson overleed aan een overdosis propofol, een middel dat ze in ziekenhuizen als narcosemiddel gebruiken, en dat Jackson als slaapmiddel gebruikte. De dokter die de superster de fatale dosis propofol toediende, Conrad Murray, is in een strafrechtszaak in 2011 veroordeeld voor dood door schuld. Hij zit een straf van vier jaar uit.

Michaels moeder Katherine vond dat AEG niet zorgvuldig genoeg te werk is gegaan bij het inhuren van Murray en spande mede namens de drie kinderen van Jackson een zaak aan. Het bedrijf zou Michael Jackson uit winstbejag onvoldoende zorg hebben geleverd, de dokter die hem behandelde onvoldoende in de gaten hebben gehouden, en zo verantwoordelijk zijn voor zijn dood.

De twaalf juryleden waren unaniem in hun oordeel dat de concertpromotor niets te verwijten valt. De Jacksons eisten een schadevergoeding van het bedrag dat Jackson zou hebben verdiend als hij nog geleefd had.

AEG-baas Randy Phillips reageerde verheugd op de uitkomst van de zaak.

“Het oordeel van de jury zuivert AEG van alle blaam. Het bevestigt wat we vanaf het begin al wisten, dat de dood van Michael Jackson een verschrikkelijke tragedie is, maar niet een tragedie veroorzaakt door AEG.”

Katherine Jackson verliet het gerechtsgebouw zonder met de pers te spreken. Haar advocaat vertelde dat ze ‘niet blij’ was met de uitkomst en dat ze kijken naar ‘alle mogelijke opties’ voor een vervolg van de zaak.