Dodental vluchtelingenramp bij Lampedusa gestegen tot zeker 114

Vluchtelingen die gered zijn komen aan in de haven van Lampedusa.
Vluchtelingen die gered zijn komen aan in de haven van Lampedusa. AFP / Nino Randazzo

Nadat Italiaanse reddingsduikers laat in de middag nog eens zo’n twintig stoffelijk overschotten in het water nabij Lampedusa ontdekten, is het dodental van de smokkelramp gestegen tot minstens 114.

De duikers deden hun vondst op ongeveer 40 meter diepte nabij de boot die vanochtend kapseisde. Volgens Reuters zijn duikers nog steeds in het water op zoek naar nog ruim honderdvijftig vermisten. Eenzelfde aantal mensen kon gered worden. Het Italiaanse persbureau ANSA meldt zelfs 133 doden.

Overbevolkte en slecht onderhouden vissersboten

De ramp met de vluchtelingenboot op het stuk Middellandse Zee tussen Afrika en het Siciliaanse eiland Lampedusa is een van de dodelijkste in het gebied, aldus AP. Op zoek naar een beter bestaan in Europa betalen Afrikanen duizenden dollars aan smokkelaars, die hen op overbevolkte en slecht onderhouden vissersboten naar EU-grondgebied proberen te vervoeren.

De burgemeester van Lampedusa spreekt van een “immense tragedie”. Ook de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft gereageerd:

Het twintig meter lange vaartuig kwam in de problemen toen de motor uitviel en het water begon te maken. De opvarenden beschikten niet over mobiele telefoons om hulp in te schakelen en staken in plaats daarvan een vuurtje aan om andere schepen te waarschuwen. Zeewater spoelde de brandende brandstof weg, waardoor het vuur zich kon verspreiden. In paniek doken opvarenden overboord. Het schip kapseisde door de plotselinge massaverplaatsing.

    • Jules Seegers