Dit soort posters maken ze dus

Het nieuws dat Volkert van der G. misschien op proefverlof mag, maakt veel los Sommige Fortuyn-aanhangers zinnen op wraak Hoe serieus zijn hun bedreigingen?

verslaggever

Volkert moet een kogel koppen.

Volkert moet verzopen worden.

Volkert moet worden uitgezet in het gebied van de Oostvaardersplassen, zonder kleren en zonder bijvoeding.

Volkert moet deaud.

Het nieuws dat Volkert van der G. misschien op proefverlof mag, maakt op internet de tongen los. De Strafrechtraad adviseerde gisteren om Van der G. alvast te laten wennen aan de samenleving. Hij kan in mei 2014 vervroegd vrijkomen, omdat tweederde van zijn straf er dan op zit.

Op internet schrijven veel reaguurders dat zij de moordenaar van Pim Fortuyn dood willen hebben. Maar hoe serieus zijn die bedreigingen?

Online is de jacht al bezig

Aanhangers van Fortuyn zinspelen al op wraak sinds de politicus op 6 mei 2002 werd vermoord. In de Rotterdamse binnenstad werden in 2003 tientallen posters opgehangen met de beeltenis van Volkert van der G. erop. Op zijn gezicht was een vizier gericht. Tekst boven de foto: ‘Jachtseizoen geopend op 6 mei 2014’.

Maar online ís de jacht al bezig. Er wordt openlijk opgeroepen om Volkert van der G. na zijn vrijlating op te sporen. „Hulde voor wie Volkert van der G. een rechtvaardige straf toebrengt”, twittert ene Jaime van Gorp. „Ik zou hem dolgraag zelf willen afschieten”, schrijft Marian Nekeman op een discussieforum. Reaguurder Ruud Beijer heeft een ander idee: „Er zou een fonds opgericht moeten worden om diegene die die adder afknald juridies te kunnen bijstaan.” Ruud heeft er zelfs geld voor over, schrijft hij.

Er is al geld opgehaald. Fortuyn-aanhangers collecteren sinds de moord in 2002 om een wraakactie op poten te zetten, zegt Peter de Graaf van de extreem-rechtse actiegroep Identitair Verzet. Hij is zelf twee keer aanwezig geweest bij een besloten bijeenkomst van voormalige LFP-aanhangers, na de jaarlijkse herdenking van Fortuyn in Rotterdam. Op deze bijeenkomsten werd geld ingezameld om Volkert van der G. na zijn vrijlating te kunnen opsporen, verklaart De Graaf.

„Ze hebben elkaar na de moord op Fortuyn de belofte gedaan om wraak te nemen, en herinneren elkaar er nog ieder jaar aan,” zegt hij. „Het verdriet en de woede zitten nog heel diep bij tientallen mensen uit die kringen.” Volgens De Graaf zijn al afspraken gemaakt over de concrete uitvoering van de plannen. Hij weet naar eigen zeggen niet wat ze inhouden. „Maar ze gaan achter hem aan, dat weet ik zeker. Al moeten ze ambtenaren omkopen om te weten te komen waar hij wordt vrijgelaten.”

Rien van den Heerik, van de Stichting Beeld van Pim, is ook op deze bijeenkomsten geweest. Hij zegt dat „meerdere mensen” rondlopen met het plan Volkert van der G. te liquideren. Hij beweert dat er al bijna een moordpoging gedaan is. Een 64-jarige LPF-aanhanger zou met een afgeknipt jachtgeweer in zijn sporttas naar de allereerste rechtszaak tegen Van der G. zijn gekomen. Deze man was toen ‘niet in de gelegenheid’ de liquidatie uit te voeren, zegt Van den Heerik. „Maar ik reken erop dat ze hem ooit wel te pakken krijgen.”

Gisteren zei PVV-senator Ronald Sörensen, oprichter van Leefbaar Rotterdam, tegen BNR-radio dat Volkert van der G. de rest van zijn leven over zijn schouder zal moeten kijken. „En dat gun ik hem van harte.” Voormalig PVV-Europarlementariër Daniël van der Stoep riep begin dit jaar op om Van der G. voor de rest van zijn leven te stalken zodra hij vrijkomt. Burgers die willen meehelpen het leven van Van der G. „onmogelijk” te maken, konden zich anoniem bij hem melden.

Strategie voor een veilige terugkeer

Hoe serieus zijn al die bedreigingen?

Best serieus, vonden politie en Openbaar Ministerie. Zij maakten een risicoanalyse waaruit blijkt dat de kans „groot” is dat Van der G. op straat wordt herkend tijdens zijn verlof. In dat geval „zullen hierover op internet en in de media mededelingen worden gedaan”. En dan is er een kans dat „aanhangers van Pim Fortuyn zich naar het verlofadres zullen begeven”. Kortom: de kans dat Van der G. gevaar loopt, is „reëel”, stelde het OM.

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming, die gisteren adviseerde om Van der G. op proefverlof te sturen, zegt iets anders. Natuurlijk zijn er risico’s verbonden aan het verlenen van verlof aan Van der G., zegt de Raad, maar wát de gevolgen precies zijn, is „niet goed te voorspellen”. Zo kunnen OM en politie een „strategie” ontwikkelen om Van der G. veilig te laten terugkeren. Bijvoorbeeld door hem onder te brengen op een „voor de buitenwacht minder voor de hand liggend verlofadres”.

Dries Mosch, raadslid voor Leefbaar Rotterdam, denkt dat al die doodsbedreigingen voor Volkert van der G. niet heel serieus genomen moeten worden. „99 procent is waarschijnlijk grootspraak”, zegt hij. „Maar d’r zal best eentje tussen zitten die er doelbewust mee bezig is.” Mosch, kennis van Fortuyn, heeft al meer dan vijftig mensen moeten ontraden om wraak te nemen op Van der G, zegt hij. „Ik ben nu alweer door verschillende mensen gebeld: ‘We moeten zus en zo doen’. Maar ik ga er niet op in. Is die man het waard om een deel van je leven te geven? Nee, die man is niks waard.”

Het enige waar Dries Mosch nog op hoopt, is dat Volkert van der G. een keer verkeerd oversteekt. „Dat de man een ongeluk overkomt.” Ho, wacht, zegt Mosch, hij bedoelt niet te zeggen dat iemand Van der G. expres moet aanrijden. Maar als het per ongeluk gebeurt… „Dat zou een hoop oplossen”, zegt Mosch. „Zeker voor mijn gevoel.”

    • Andreas Kouwenhoven