Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Dave Eggers ontkent aantijgingen van plagiaat

Dave Eggers (Foto AP)

De Amerikaanse schrijver Dave Eggers heeft ontkend dat hij voor het schrijven van zijn nieuwe roman The Circle onrechtmatig putte uit een boek van een voormalig werknemer van Facebook.

Eggers zegt dat hij niet eens van het bestaan van The Boy Kings van Katherine Losse op de hoogte was.

The Circle is een satire op de wereld van de sociale media. In de roman gaat een meisje bij het machtigste internetbedrijf van de wereld werken. Het bedrijf

“links users’ personal emails, social media, banking, and purchasing with their universal operating system, resulting in one online identity and a new age of civility and transparency”

aldus een boekbeschrijving op Amazon. Amerikaanse critici die het boek al lazen, herkenden in het fictieve bedrijf The Circle het bedrijf van Mark Zuckerberg: Facebook.

In het vorig jaar verschenen The Boy Kings deed Katherine Losse verslag van de periode waarin ze bij Facebook werkte. The Boy Kings, met als ondertitel A Journey Into the Heart of the Social Network, werd gelezen als een afrekening met het bedrijf en met de oprichter ervan, Mark Zuckerberg. Zo zou er op de werkvloer bij Facebook sprake zijn van seksisme en onvolwassenheid, terwijl Zuckerberg een visieloze leider zou zijn die vergaderingen steevast eindigde met de woorden ‘domination’ dan wel ‘revolution’. Fijne citaten uit Losses boek zijn hier te lezen.

Vorige maand, toen de inhoud van The Circle naar buiten kwam, publiceerde Losse een stuk waarin ze Eggers van plagiaat beschuldigde. Eggers

“decided to rewrite my book as his own novel about a young woman working her way up through Facebook”,

aldus Losse.

Om dit bewijzen legde ze de lezer een ander stuk voor waarin ze de gelijkenissen tussen haar eigen tekst en die van Eggers trachtte hard te maken. In de rechterbalk van Losses tekst zijn voetnoten aangebracht waarin Eggers tekst wordt aangehaald.

Eggers heeft inmiddels op de aantijgingen gereageerd op website Gawker. Hij beweert Losses boek niet te kennen en er dus ook geen tekst uit heeft overgenomen:

“I’ve just heard about the claims of Kate Losse that my novel, The Circle, was somehow based on a work of nonfiction she wrote. I want to make it clear that I have never read and have never heard of her book before today. I did not, in fact, read any books about any internet companies, or about the experiences of anyone working at any of these companies, either before or while writing The Circle. I avoided all such books, and did not even visit any tech campuses, expressly because I didn’t want The Circle to seem to be based on any extant companies or upon the experiences of any employees of any extant companies. Because The Circle has not been released, it’s my understanding that Kate Losse has not read my novel yet, so I trust that when she does read it she’ll understand that I have not read, and certainly never lifted anything from, her book.”

The Washington Post recenseerde The Circle al. Criticus Ron Charles schrijft onder andere:

“At 500 pages, this relentless broadside against the corrosive effects of the connected life is as subtle as a sponsored tweet. Make no mistake: Eggers has seen the Facebook effect, and he does not “like” it. His parable of technological madness reads like a BuzzFeed list of “Top 10 Problems With the Web.” He’s followed the links from today’s Silicon Valley to next Tuesday and discovered that we’re all craven exhibitionists, distracted into idiocy by the insatiable demands and worthless pleasures of the Internet.”

http://ww2.hdnux.com/photos/23/75/21/5231741/5/628x471.jpg