Condoleance in de Kuip – niet op heilige middenstip

De kist maakt een rondje om het veld. En als volgauto rijdt de spelersbus mee. Sinds deze week kun je een uitvaart in Feyenoord-stijl bestellen.

None
Foto’s Monuta

„Feyenoord is je alles. En dat mag iedereen weten. Maar er komt een dag dat je er niet meer bent.” Geen zinnen die je verwacht op een website van een voetbalclub. Toch wijst Feyenoord graag op de sterfelijkheid van zijn voetbalsupporters.

De reden? De club tekende dinsdag een licentieovereenkomst met uitvaartverzorger Monuta. Daar kun je nu een uitvaart bestellen in Feyenoord-stijl. Feyenoord-directeur (en oud-proftennisser) Mark Koevermans zei in een persverklaring van de Rotterdamse club dat de fans kunnen kiezen voor uitvaarten met een eenvoudig karakter en bijzondere rouwdiensten.

Wat zijn de mogelijkheden? „Die lopen uiteen van een vlag op een kist tot het inzetten van de spelersbus als volgauto”, vertelt Bob van Laatum, manager bij Monuta. Hij organiseerde de samenwerking. „We hebben een aantal rouwkaarten ontworpen. Je kunt een condoleance doen in de Kuip, de kist laten rondrijden langs het veld. Die mag helaas niet op de middenstip, want het gras is heilig. As uitstrooien over het veld is ook uitgesloten.”

Wat bieden jullie dat andere uitvaartondernemers niet kunnen bieden?

„In het verleden was het zo: als iemand een uitvaart voor een supporter wilde organiseren met de look and feel van Feyenoord, werd er een sticker met het clublogo op de kist geplakt – goed bedoeld, maar vaak een beetje amateuristisch. Wij hebben twee speciale kisten ontwikkeld, met en zonder skyline van Rotterdam erop. De club wil dat het er goed uitziet als het logo en de clubkleuren worden gebruikt.”

Wat betalen jullie hiervoor aan Feyenoord?

„Wij zijn geen sponsor, maar doneren een bedrag aan een stichting van Feyenoord die zich richt op jeugd in Rotterdam. Dat is een relatief klein bedrag als je kijkt naar bedragen die in de voetbalwereld omgaan. Nee, ik zeg niet om hoeveel het gaat.”

En wat kost zo’n uitvaart in Feyenoord-stijl?

„Voor een gewone uitvaart betaal je in de regel tussen de vijf- en twaalfduizend euro, dat geldt ook voor dit type uitvaart. Het hangt sterk af van wat je wensen zijn. De Feyenoord-kist kost 1.250 euro, volgens ons een zeer redelijke prijs.”

Hebben jullie ook contacten met andere clubs?

„Inmiddels hebben ook andere verenigingen ons benaderd, ja. Meer dan tien clubs uit de eredivisie en de eerste divisie. Maar Feyenoord was de eerste. De club is ruimhartig met het gebruik van zijn merk.”

Hoeveel uitvaarten verwachten jullie?

„De vraag om dit te doen kwam vanuit de supportersvereniging, die een grote groep vertegenwoordigt. We weten dat Feyenoord zo’n 1,3 miljoen volgers heeft en bij de club staan ongeveer driehonderdduizend supporters geregistreerd. Laat je daar de statistieken op los, dan zullen er dit jaar enige honderden van overlijden. Wij weten het niet. Ik kom er volgend jaar op terug.”

    • Merlijn Kerkhof