Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

CDA stapt uit het begrotingsoverleg, CU, SGP en GroenLinks praten verder

Het kabinet heeft de oppositie een aanbod gedaan voor de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar, maarhet CDA bleek niet tevreden.
Het kabinet heeft de oppositie een aanbod gedaan voor de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar, maarhet CDA bleek niet tevreden. Foto ANP / Martijn Beekman

Het CDA stapt uit het begrotingsoverleg met de coalitie. Er is geen basis meer om verder te praten, zegt partijleider Sybrand Buma, omdat de lastenverzwaringen in het voorstel bijna volledig overeind blijven. De ChristenUnie, SGP en GroenLinks praten wel verder met het kabinet.

Twitter avatar fritswester frits wester CDA haakt af en ziet geen reden om verder te praten met kabinet. Lastenverzwaring van 2,7 naar 2,6 mrd was echt te weinig aldus Buma

CU-leider Arie Slob vindt het voorstel van het kabinet dat nu op tafel ligt nog wel ‘absoluut onvoldoende’, zei hij na afloop van het fractieberaad tegen persdienst Novum. En hij vindt het essentieel dat het kabinet nog beweegt. Dus voor steun van de ChristenUnie zal het voorstel voor de begroting van volgend jaar nog moeten worden aangepast.

“Maar in het belang van de zevenhonderdduizend mensen die aan de kant staan, gaan wij toch door. We geven het nog een kans.”

Update 18.58 uur: Ook de SGP blijft meedoen met het overleg, twittert SGP-leider Van der Staaij.

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Voldoende basis om verder te praten. SGP-inzet: meer geld voor gezinnen, minder belastingen.

Update 19.34 Ook GroenLinks blijft bij het overleg, twittert de politiek redacteur van Novum Nieuws.

Twitter avatar rjduin Roelf Jan Duin “Er moet nog veel gebeuren, maar GroenLinks ziet voldoende aanknopingspunten om verder te praten over vergroening en werkgeverspremies.”

Fractieberaad over voorstel coalitie

Alleen D66 voert op dit moment nog interne besprekingen over het wel of niet steunen van een voorstel van de coalitie. Hun steun is nodig omdat de regering anders geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Eerder al zei 50 Plus niet mee te willen werken omdat er niet genoeg verbeteringen voor ouderen in het voorstel staan. En nu hebben CDA, ChristenUnie en SGP ook duidelijkheid gegeven over hun positie.

Bronnen rond de oppositie meldde eerder al aan NRC Handelsblad dat het CDA geen interesse heeft in samenwerking met de regering. De coalitie van PvdA en VVD hoopt op steun van D66, bijvoorbeeld in samenwerking met GroenLinks. Ook GroenLinks, ChristenUnie en SGP kunnen het kabinet aan een meerderheid in de senaat helpen.

Vanavond half 9 komen de partijen bijeen om verder te praten. Het voorstel is geformuleerd na gesprekken tussen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem met de oppositie. Hiertoe werd besloten tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorige week.

Wat er bekend is over het voorstel

Een versnelde invoering van de quotumregeling voor arbeidsgehandicapten en een wijziging van het ontslagrecht lijken belangrijke elementen van een compromis waarmee het kabinet poogt de steun te verkrijgen van oppositiepartij D66 voor het sociaal akkoord, pensioenbezuinigingen en de begroting van 2014. Andere bestanddelen van de afspraak zijn een lastenverschuiving van arbeid naar milieuvervuiling en een aanpassing van de hervormingen die het kabinet voorzien heeft met de pensioenen.

Twitter avatar fritswester frits wester Kern voorstel kabinet aan oppositie: herv. ontslagrecht half jaar eerder,500mln extra naar Onderwijs,nivelleren beperken, 6mrd blijft staan

Pechtold sprak met top kabinet - mogelijk route via D66

D66-leider Alexander Pechtold sprak gisteren drie uur in het Torentje met de top van het kabinet: premier Rutte, vicepremier Asscher en Dijsselbloem. Na aafloop wilde hij niet meer kwijt dan dat het “een verhelderend gesprek was”. Het was de eerste keer in weken dat Alexander Pechtold niet klaagde over de inertie van de coalitie.

Dat Pechtold in zijn eentje mocht langskomen, en dat hij zich na afloop mild betoonde, wijst volgens onze politiek redacteuren Derk Stokmans en Thijs Niemantsverdriet op twee dingen:

“Om te beginnen ligt een aanpassing op tafel van het sociaal akkoord, dat dit voorjaar is gesloten met de werkgevers en vakbonden. Tot nu toe zei Dijsselbloem alleen te willen praten over het aanvullende bezuinigingspakket van 6 miljard voor 2014. Maar in het Torentje van de premier is ook gesproken over het sociaal akkoord en de pensioenwetgeving, waar D66 felle kritiek op heeft geuit. Steun voor nieuwe pensioenwetgeving levert het kabinet een miljardenbezuiniging op.”