Boot met 500 migranten zinkt voor Italiaanse kust

Een boot met 500 asielzoekers zonk bij het eilandje Lampedusa. Het dodental stond vanochtend op tachtig.

Voor de kust van het Italiaanse eilandje Lampedusa zijn vanochtend tientallen mensen verdronken toen een grote boot, met 500 Afrikaanse asielzoekers aan boord, op minder dan een kilometer voor de kust van het mini-eilandje Isola dei Conigli aan de grond liep en in brand vloog. Er zouden volgens officiële cijfers tachtig lichamen geborgen zijn. Persbureau Reuters hield het op 62 geborgen slachtoffers. Tegen de honderdvijftig opvarenden zijn gered door toevallig langsvarende vissersboten en later door patrouilleschepen en helikopters van de kustwacht. Honderden mensen liggen nog in het water, onder wie naar schatting een dertigtal kinderen. Ook drijven er lichamen van verdronkenen. Een mensensmokkelaar zou zijn herkend en gearresteerd.

De burgemeester van Lampedusa, Giusi Nicolini, sprak van „pure horror” en „een immense tragedie”. Vicepremier Alfano zou vanmiddag naar Lampedusa gaan.

Volgens de burgemeester van het eiland kwamen de opvarenden uit onder meer Eritrea en Somalië.

Vannacht kwam op Lampedusa een ander ‘carretta del mare’, of zeewrak, aan land, met daarin 463 personen. In het opvangcentrum op het kleine eiland, waar rond de 6.000 mensen wonen, zitten momenteel meer dan 700 mensen.

De migratiestroom naar Zuid-Italië zwelt aan. Dit jaar arriveerden al 22.000 migranten per boot – drie keer zoveel als in het gehele jaar 2012. De schipbreuk van vanochtend is het tweede incident met fatale afloop met migranten van deze week. Afgelopen maandag werden dertien dode migranten aangetroffen op een strand op Sicilië. Hier ging het om Eritreeërs die door Syrische mede-opvarenden in het zicht van de kust overboord zouden zijn geduwd. Zeven Syriërs zijn gearresteerd.

Volgens de katholieke hulporganisatie Migrantes zijn dit jaar al meer dan 200 migranten omgekomen die de oversteek waagden van Noord-Afrika naar Italië. Regelmatig schiet de Italiaanse kustwacht migranten op zee te hulp. Bij Lampedusa werden in juli 420 mensen gered bij twee afzonderlijke reddingsacties.

Volgens de afdeling Middellandse Zee van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), is de vluchtelingenstroom richting Italië niet langer alleen afkomstig uit Afrika. Ook steeds meer Syriërs proberen over zee vanaf Libanon en Jordanië de kusten van de Zuid-Italiaanse provincies Calabrië, Apulië en Sicilië te bereiken. „Dit jaar zijn in Italië 2.800 Syrische vluchtelingen die van zee kwamen geregistreerd”, vertelde José Angel Oropeza, woordvoerder van de IOM, aan de Italiaanse krant La Repubblica. „In 2012 waren dat er 582, in 2011 328.”