Amsterdam krijgt er een theater bij

Herien Wensink

redacteur Theater

Amsterdam krijgt een nieuw theater. In april 2014 moet in de westelijke Houthavens Theater Amsterdam gereed zijn voor de eerste première. Het theater krijgt één zaal: een hal van 4.200 vierkante meter, met 700 zitplaatsen – bij grote vraag uit te breiden naar 1.100. Gebouw en theaterproductie worden volledig privaat gefinancierd, door productiebedrijf Imagine Nation van Robin de Levita (producent van Broadwayshows en de musical Soldaat van Oranje) en Kees Abrahams.

Het bedrijf heeft geldschieters in onder meer Groot-Brittannië. Hoeveel productie en gebouw kosten, is niet bekend. Ingewijden schatten het totaal op ruim tien miljoen euro.

Imagine Nation gaat in Theater Amsterdam uitsluitend eigen producties programmeren. De eerste voorstelling wordt Anne, een nieuwe, langlopende theaterproductie naar het dagboek van Anne Frank, geschreven door Jessica Durlacher en Leon de Winter op verzoek van het Anne Frank Fonds in Basel.

Bijzondere samenwerking

Producent Imagine Nation gaat voor Anne een bijzondere samenwerking aan met het Nationale Toneel van Theu Boermans. De Levita werkte al met Boermans bij Soldaat van Oranje, waarvan Boermans de regie deed. Naast Boermans, die artistiek eindverantwoordelijk is, wordt een ‘uitvoerend regisseur’ gezocht, een ‘resident director’, net zoals bij Soldaat het geval is. Omdat op deze termijn veel regisseurs in Nederland bezet zijn, wordt in het buitenland gekeken, bijvoorbeeld in Groot-Brittannië.

De samenwerking is opvallend omdat een vrije producent de expertise van een gesubsidieerd gezelschap inhuurt: het Nationale Toneel krijgt voor zijn inspanningen betaald. Zakelijk leider Walter Ligthart wil geen concreet bedrag noemen, „want dat weten we nog niet precies”. Over onder meer de beschikbaarheid van Boermans en het gebruik van het decor- en kostuumatelier waarvoor het Nationale Toneel een vergoeding krijgt, zijn afspraken gemaakt.

Daarnaast heeft het Nationale Toneel recht op een deel van royalties, volgens Ligthart „een klein percentage van de eventuele winst”. Het gezelschap heeft voor zijn betrokkenheid toestemming gevraagd en gekregen van de Raad voor Cultuur en het Ministerie van OCW. Zij zagen er geen bezwaar in dat Boermans tussen december en april gedeeltelijk met deze productie bezig zal zijn.

Theater Amsterdam wordt een ‘open end’ theater: Anne blijft geprogrammeerd zolang de voorstelling goed loopt. Daarna zal Imagine Nation nieuwe producties ontwikkelen, of eigen voorstellingen uit het buitenland programmeren. Kaarten gaan tussen de 35 en 70 euro kosten.

Om uit de kosten te komen moet het „ten minste twee jaar lang zeven avonden per week vol zitten”, schat De Levita. Dat is naar voorbeeld van het succes van Soldaat van Oranje. Maar of zo’n toevalstreffer herhaalbaar is? Hij lacht: „Ja, het is een enorm risico.”