Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Alle dertig opvarenden Arctic Sunrise aangeklaagd voor piraterij

Een activist van Greenpeace bindt zichzelf vast aan een gaspomp in Berlijn, om te protesteren tegen het gevangenschap van dertig campagnevoerders van de milieuorganisatie in Rusland.
Een activist van Greenpeace bindt zichzelf vast aan een gaspomp in Berlijn, om te protesteren tegen het gevangenschap van dertig campagnevoerders van de milieuorganisatie in Rusland. Foto AFP / Maurizio Gambarini

Alle dertig opvarenden van de Arctic Sunrise van Greenpeace zijn formeel aangeklaagd voor piraterij. Dat schrijft persbureau AFP. Een veroordeling voor piraterij kan in Rusland een celstraf opleveren van tien tot vijftien jaar.

Gisteren werd al bekend dat veertien van de dertig opvarenden voor piraterij zijn aangeklaagd. Onder hen waren ook de twee Nederlanders die tot de bemanning van het schip behoorden: campagneleider Faiza Oulahsen (die een brief schreef over de “onmenselijke behandeling” in de Russische cel) en machinist Mannes Ubels.

De Arctic Sunrise voerde actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. De milieuorganisatie wilde het booreiland zo lang mogelijk bezetten. Het schip werd echter geënterd door de Russische kustwacht en naar de haven Moermansk gesleept. Rusland was toen al van plan de opvarenden aan te klagen voor piraterij. De activisten zitten nu nog steeds vast in Moermansk.

Nederland wil dat bemanning wordt vrijgelaten

Het schip vaart onder Nederlandse vlag. De Nederlandse regering heeft Rusland verzocht het schip onmiddellijk vrij te geven en de bemanning vrij te laten. Ook overweegt Nederland juridische stappen. Minister Hennis-Plasschaert van Defensie (VVD) riep de Russische ambassadeur op het matje over de gang van zaken, die volgens Greenpeace tegen alle rechten ingaat: het schip zou zijn geënterd buiten territoriale wateren.

Het hoofd van de Russische mensenrechtenraad, Mikhail Fedotov, zei eerder vandaag tegen het Russische perbureau Interfax dat er “geen enkele aanleiding” is om de opvarenden te vervolgen voor piraterij. De Russische president Poetin vindt echter dat Greenpeace het internationale recht heeft geschonden.


Grotere kaart weergeven