Aangrijpend egodocument

Zien // Documentaire Nieuwe Tieten Regie: Sacha Polak. In: 3 bioscopen.

Nieuwe Tieten draait nergens omheen. Regisseur Sacha Polak staat voor de afweging preventief haar borsten te laten verwijderen, of het risico op kanker te nemen. Ze ziet haar situatie zo nuchter mogelijk onder ogen. Dat maakt dit egodocument bijzonder, net als het feit dat ze haar familie nadrukkelijk bij haar keuze betrekt. Daardoor is Nieuwe Tieten ook een heel sterke, ontroerende film over familie. Polak gaat emoties niet uit de weg, maar wentelt zich er ook niet in. De film is voortvarend gemonteerd. Vooral daaraan is te zien dat Polak een van de meest veelbelovende filmmakers van nu is. Door de no-nonsense-aanpak krijgt de kijker ruimte voor medeleven. Dat maakt de film tot een rauwe, aangrijpende ervaring.

    • Peter de Bruijn