VS zetten drie Venezolaanse diplomaten uit

Het hoofd van diplomatieke missie van de VS in Venezuela praat op een persconferentie over haar uitzetting en die van twee van haar collega's.
Het hoofd van diplomatieke missie van de VS in Venezuela praat op een persconferentie over haar uitzetting en die van twee van haar collega's. Foto AFP / Juan Barreto

De Verenigde Staten hebben gisteren drie Venezolaanse diplomaten 48 uur gegeven om het land te verlaten, schrijft persbureau AP. Het is een reactie op de uitzetting van drie Amerikaanse diplomaten uit Venezuela eergisteren, onder wie de hoogste Amerikaanse afgevaardigde in het land.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten in een verklaring:

“Het is betreurenswaardig dat de Venezolaanse regering heeft besloten om, gebaseerd op valse aantijgingen, Amerikaanse diplomaten uit te zetten. Dat vraagt om actie. Het is contraproductief voor de belangen van beide landen.”

De Venezolaanse president Nicolas Maduro beschuldigde de drie Amerikanen eergisteren van een samenzwering met ‘extreem-rechts’ om de economie van Venezuela te ontwrichten. Maduro zei geen vriendschappelijke betrekkingen met de VS te willen onderhouden zolang diplomaten zijn land proberen te destabiliseren. De VS ontkennen die aantijgingen.

De spanningen komen nadat de beide landen de banden juist hadden aangehaald afgelopen half jaar na de dood van president Hugo Chavez. Zijn opvolger Maduro benoemde in april een nieuwe man aan het hoofd van de diplomatieke missie in de VS, iets wat werd gezien als een signaal van warmere banden tussen de landen.

    • Anouk Eigenraam