Vitesse verzuimt koppositie Eredivisie over te nemen

Vitesse-speler Valeri Qazaishvili (links) in duel met ADO Den Haag-speler Danny Holla (tweede links) en daarachter teamgenoot Roland Alberg (tweede rechts). Vitessenaar Kelvin Leerdam kijkt toe
Vitesse-speler Valeri Qazaishvili (links) in duel met ADO Den Haag-speler Danny Holla (tweede links) en daarachter teamgenoot Roland Alberg (tweede rechts). Vitessenaar Kelvin Leerdam kijkt toe Foto ANP/ Kay in 't Veen

ADO Den Haag heeft er vandaag voor gezorgd dat Vitesse niet de nieuwe koploper van de Eredivisie is. De Haagse club won in eigen huis het inhaalduel tegen de Arnhemmers met 2-1. Mathias Gehrt schoot twintig minuten voor tijd de winnende treffer binnen. ADO - Vitesse was anderhalve week geleden afgelast omdat het veld door een defect afwateringssysteem en zware regenval niet bespeelbaar was.

De aangerichte schade aan de grasmat was ook woensdag nog zichtbaar. Scheidsrechter Erik Braamhaar oordeelde echter dat het knollenveld in het Kyocera Stadion niet gevaarlijk was en dus kon er in een halfleeg stadion gewoon gespeeld worden.

Kramer opent al snel score namens ADO

ADO, dat tot nu toe maar vier punten bijeensprokkelde, leek het beste met de moeilijke omstandigheden om te kunnen gaan. Al na zeven minuten was het Michiel Kramer die de score opende door een voorzet van Dion Malone binnen te tikken. Ook de rest van de eerste helft was ADO gretiger en leek de thuisploeg bereid net een stapje harder te lopen. Een paar grote kansen ten spijt lukte het de thuisploeg echter niet om de score verder uit te bouwen.

Na de rust was Vitesse beter bij de les en omdat passen over de grond niet lukte, probeerde Davy Pröpper het twintig minuten na de hervatting maar eens met een schot. Van net buiten het strafschopgebied verschalkte hij ADO-doelman Gino Coutinho.

Lang stond de gelijke stand niet op de borden. Een lange bal van achteruit werd door Kramer doorgekopt en Gehrt aarzelde geen moment. De Deen schoot de bal met buitenkant rechts van 25 meter op doel waardoor de bal steeds verder van Vitesse-keeper Piet Velthuizen wegdraaide en in het net viel. Vitesse drong daarna nog wel aan, maar ADO voorkwam een tweede Arnhemse goal. (Novum)