Vijftiger Michael J. Fox is terug, ondanks én dankzij zijn Parkinson

Michael J. Fox in 2011.
Michael J. Fox in 2011. Foto EPA / Jens Kalaene

Michael J. Fox, die we vooral kennen van Back to the Future, stopte dertien jaar geleden met de sitcom Spin City. De ziekte van Parkinson belette hem te veel om zijn acteerwerk te doen. Maar het gaat weer wat beter.

De vijftiger - nog altijd klein, nog altijd een jeugdig gezicht - is onlangs aan een nieuwe comedy begonnen, simpelweg The Michael J. Fox Show genaamd. Hij speelt daarin een voormalig nieuwspresentator die, jazeker, Parkinson heeft en weer aan het werk wil omdat hij als huisman ook niet goed functioneert.

Voor Rolling Stone maakte David Hiatt (die eerder voor het blad verhalen over Paul McCartney, Eddie Murphy en Leonardo DiCaprio schreef) een profiel van de acteur die doorbrak met Family Ties en wereldberoemd werd als Marty McFly.

Fox heeft vrede met zijn ziekte. “Het is als die parabel over een cirkel mensen die allemaal hun ergste probleem in het midden leggen, en daarna mogen ze er één terugpakken - iedereen kiest dan het probleem dat ze al hadden”, zegt hij.

Maar makkelijk is het niet geweest (hij werd alcoholist) en makkelijk is het nog steeds niet. Indrukwekkend zijn de laatste alinea’s, waarin de symptomen komen opspelen in het bijzijn van Hiatt.

“His body is simultaneously tensing and shuddering, as if he’s experiencing a highly localized earthquake. His right arm is a streak of constant motion. He stands up, takes another pill, and starts pacing back and forth, which helps a little. ‘I find if I’m moving, it just feels better,’ he says. He’s slightly hunched over, still pacing, and he begins to talk. ‘This is valuable time, too,’ he says. ‘I don’t just write it off.’”

Lees het hele verhaal van Brian Hiatt bij Rolling Stone (5.674 woorden, ongeveer 26 minuten leestijd).

    • Peter Zantingh