Twee activisten Arctic Sunrise aangeklaagd voor piraterij

Een Russische onderzoeksteam keert het schip de Arctic Sunrise ondersteboven nadat het door de kustwacht naar Moermansk is geëscorteerd.
Een Russische onderzoeksteam keert het schip de Arctic Sunrise ondersteboven nadat het door de kustwacht naar Moermansk is geëscorteerd. Foto EPA / Dmitri Sharomov

Twee van de Greenpeace-activisten van het schip de Arctic Sunrise zijn formeel aangeklaagd voor piraterij in Rusland. Afgelopen zondag werd het voorarrest van alle dertig opvarenden van het schip al verlengd met twee maanden tot 24 november.

Het gaat om een Braziliaan en een Britse freelance fotograaf. Een veroordeling voor piraterij kan een celstraf opleveren van tien tot vijftien jaar. Onder de arrestanten zitten ook twee Nederlanders.

Update 14.45: Ook de Nederlandse activisten zijn aangeklaagd voor piraterij.

Update 16.25: Inmiddels zijn volgens Greenpeace veertien van de dertig activisten die vastzitten formeel aangeklaagd. De verwachting is dat er morgen en overmorgen nog meer aanklachten zullen volgen.

De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise voerde actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren toen het schip werd onderschept door de Russische kustwacht. Volgens Rusland heeft de Arctic Sunrise het internationale recht geschonden. De bemanning werd naar Moermansk gebracht en zit sindsdien in hechtenis.

Één van de Nederlandse activisten, de Nederlandse Faiza Oulahsen, schreef een brief naar Greenpeace over de gebeurtenissen. De Nederlandse regering heeft Rusland verzocht het schip onmiddellijk vrij te geven en de bemanning vrij te laten. Ook overweegt Nederland juridische stappen.