Thrillerschrijver Tom Clancy (The Hunt for Red October) overleden

Tom Clancy in 1998.
Tom Clancy in 1998. Foto ANP Kippa

De Amerikaanse schrijver Tom Clancy is op 66-jarige leeftijd overleden. Dat meldt vakblad Publishers Weekly via Twitter. Clancy schreef vele politieke thrillers en was daarnaast bekend van een serie computerspellen waar hij aan meewerkte, zoals Rainbow Six en Splinter Cell.

Twitter avatar PublishersWkly Publishers Weekly Bestselling author Tom Clancy has died.

De uitgeverij van Clancy heeft het nieuws bevestigd aan The New York Times. Clancy is afgelopen nacht overleden in een ziekenhuis in Baltimore.

Twitter avatar juliebosman Julie Bosman “He was a thrill to work with,” said Ivan Held, the president of Putnam.

Clancy stond bekend om zijn gedetailleerde boeken over spionage en oorlog, die zich vaak afspeelden tijdens (en in de nasleep van) de Koude Oorlog. Hij brak in 1984 door met The Hunt for Red October, een politieke thriller die een bestseller werd toen president Ronald Reagan tijdens een op televisie uitgezonden persconferentie zei dat het “perfect” en “niet weg te leggen” was. Het verhaal werd verfilmd met Sean Connery in de hoofdrol. Ook zijn boeken Patriot Games, Clear and Present Danger en The Sum of All Fears werden grote films.

In totaal schreef Clancy zo’n zeventig boeken.

In 1996 was Clancy medeoprichter van een bedrijf in computerspellen, Red Storm Entertainment. Het bedrijf werd vier jaar later voor veel geld gekocht door Ubisoft, dat de namen Red Storm en Tom Clancy desondanks bleef gebruiken voor de spellen. Clancy werkte mee aan goedverkopende gameseries geïnspireerd op zijn boeken, zoals Rainbow Six, Splinter Cell en Ghost Recon.

In december komt er nog een boek van hem uit: Command Authority.

    • Peter Zantingh