Slimmigheidje Balotelli kost Ajax half miljoen

Het leek voor Ajax drie minuten lang een gewonnen duel, maar in de extra tijd ging het toch mis. Opnieuw bracht een wereldspits in zijn eentje de club schade toe.

None

Als zelfs Dennis Bergkamp, de meest serene van assistent-trainers in het profvoetbal, zich na het eindsignaal beklaagt bij de vierde official, dan moet er wel sprake zijn van groot, groot onrecht. „De 93ste minuut kost ons vijfhonderdduizend euro”, zei financieel directeur Jeroen Slop van Ajax later in de gangen van de Arena. Het verschil tussen winst en gelijkspel. „Een half miljoen, dat klinkt erger.”

Een half miljoen is nog niets als de twee misgelopen punten bij de eindafrekening in groep H het verschil blijken te zijn tussen een vervolg in de Champions League (tweede plek), in de Europa Leauge (derde) of helemaal niets. AC Milan thuis had gewonnen moeten worden, zo simpel is het in een poule waar FC Barcelona gedoodverfd groepwinnaar is. Ajax leek in de slotminuut van de reguliere speeltijd met Stefano Denswil een matchwinner te hebben. Tot invaller Mike van der Hoorn zich in de 93ste minuut vergreep aan Mario Balotelli.

En zo zag Ajax, een team verstoken van individuele klasse, opnieuw hoeveel schade een wereldtopper in zijn eentje kan berokkenen. Ieder op zijn wijze. Bij Real Madrid, in de afgelopen drie edities van de Champions League, was Cristiano Ronaldo de beul. In Barcelona, vorige maand, deed Lionel Messi wat hij wilde. En Milan heeft Balotelli, kleuter in een mannenlichaam. Geniaal, gek? Goede speler. Niet eens zo geraffineerd in zijn theatermakerij. Ruim 92 minuten lang ging Ajax daar goed mee om.

Van der Hoorn kreeg na de wedstrijd van de Zweedse scheidsrechter uitgelegd wat hij misdaan had. „Hij zei dat ik zo deed”, sprak de centrale verdediger later, terwijl hij met zijn arm een trekkende beweging maakte. „Maar dat heb ik nooit gedaan.”

Hij had gelijk, de twintigjarige verdediger: het was geen trekkende beweging. Maar hij deed genoeg om een reeks gebeurtenissen in gang te zetten die Ajax, in de berekening van Slop, een half miljoen euro kost. Zijn rechterhand greep stevig in het shirt van Balotelli en dat is onschuldig als beide spelers in stilstand naar een aanzeilende voorzet kijken. Maar toen maakte Balotelli een beweging, en voelde de Italiaan dat zijn shirt vast bleef zitten in de knoest van Van der Hoorn. De provocateur wist precies wat hij moet doen: vliegen.

Zwiep

Dat Van der Hoorn vervolgens „een zwiep” kreeg van Balotelli – en doelman Jasper Cillessen de bal al onderschept had – deed er niet toe. „Ik hield hem een beetje van me af zoals elke verdediger doet. Die gasten van Milan doen niet anders”, zei Van der Hoorn. „Natuurlijk ga je nadenken wat je fout deed. Misschien had ik hem niet moeten aanraken, maar zo werkt voetbal niet. Elke verdediger wil weten waar zijn tegenstander is. Zeker op zo’n moment wil je hem niet uit het oog verliezen.”

Balotelli was er de hele avond al naar op zoek. Hij had misschien niet eens meer op het veld moeten staan. Een lachwekkende poging om een strafschop te versieren, in de eerste helft, was kennelijk zo weinig doortrapt dat scheidsrechter Eriksson er niet de moeite van het bestraffen voor nam. Opgeteld bij Balotelli’s gele kaart, na een overtreding op Ricardo van Rhijn in de tweede helft, zou dat rood hebben betekend.

Balotelli is in de Italiaanse Serie A geschorst voor de verbale bejegening van een scheidsrechter. Omdat hij daarmee „de ethische code” schond, neemt de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli hem mogelijk niet op in de selectie voor komende WK-kwalificatieduels. Maar wat had Ajax daar aan? Niets. Keeper Cillessen vloerde hem in het voorbijgaan, de uitgenaste Christian Poulsen tergde hem met schopjes. Maar op het moment dat je oorlog vermoedde in het hoofd van Balotelli, en hij zichzelf mokkend uit de wedstrijd leek te hebben gekletst, krulde hij de bal via de vingertoppen van Cillessen tegen de onderkant van de lat. Ajax wankelde toen.

Genaaid

Er verstreken drie minuten tussen het kopdoelpunt van Denswil en het moment waarop Ajax volgens trainer Frank de Boer „genaaid” werd. En zelfs in die korte tijd wist Balotelli nóg eens naar de grond te gaan, net buiten het strafschopgebied. Eriksson vond het niets. Drie keer eerder probeerde de spits de scheidsrechter in het ootje te nemen. En dan toch fluiten voor een strafschop in de laatste seconde. De Boer, geïrriteerd: „Het zal wel een optelsom zijn geweest. Een eerdere handsbal al of niet van Denswil, een eerder moment tussen Van der Hoorn en Balotelli. Oké, dat snap ik. Maar ik vind dan dat de vijfde official [extra scheidsrechter achter de achterlijn] moet ingrijpen en zeggen dat dit geen strafschop is. Die durfde dat niet.”

Niemand kent de kneepjes van het vak beter dan voormalig Milan-verdediger Jaap Stam, trainer van de defensie bij Ajax. Maar hoe train je hier op? Wie speelt Balotelli? De Boer vindt niet dat Van der Hoorn naïviteit verweten kan worden. „In het strafschopgebied zijn er altijd momenten van contact.” Hij deed bij zijn perschef voor wat bij vasthouden wel en niet kan. „Het gaat er om dat je op het laatste moment los laat. En dat deed Van der Hoorn.”

Hard is de leerschool voor Van der Hoorn, die vorig seizoen bij FC Utrecht doorbrak. Op het EK voor spelers onder 21 jaar in Israël ging hij dit voorjaar in de verloren halve finale tegen Italië beslissend in de fout. Ook nu droeg hij verantwoordelijkheid. Maar schuld? „Het gebeurt bij mij, en bij niemand anders”, zei Van der Hoorn.

    • Bart Hinke