Rusland versterkt zijn militaire aanwezigheid in Centraal-Azië

Nu de Amerikanen de regio verlaten, kiezen Kirgizië en Tadzjikistan voor militaire samenwerking met Rusland.

Vooruitlopend op het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan versterkt Rusland zijn militaire aanwezigheid in Kirgizië en Tadzjikistan, twee landen aan de noordgrens van Afghanistan.

Volgens de krant Kommersant zijn Kirgizië en Rusland het eens over een nauwere militaire samenwerking.

Het parlement van Tadzjikistan heeft gisteren al een bilateraal verdrag geratificeerd waardoor de Russische militaire aanwezigheid er met dertig jaar, tot 2042, wordt verlengd.

Door het akkoord met Kirgizië kan Rusland de plaats innemen van de Verenigde Staten. Volgens de Russische generale staf zal er aan de voormalige Sovjetrepubliek een breed pallet aan materieel worden geleverd: helikopters, pantservoertuigen, afweergeschut en ander wapentuig plus communicatieapparatuur. Hiermee is 825 miljoen euro gemoeid. Tot nu toe beschikken de Amerikanen in Kirgizïe over de luchtmachtbasis Manas in de buurt van de hoofdstad Bisjkek. Het contract wordt in juli 2014 beëindigd.

Het gisteren goedgekeurde verdrag met Tadzjikistan gaat om minder geld: 150 miljoen euro. Maar het gaat wel om meer troepen. Door de ratificatie kan Rusland ongeveer zevenduizend manschappen gestationeerd houden in Tadzjikistan. De Russische 201ste motorbrigade heeft nu bases in de hoofdstad Doesjanbe en de zuidelijke steden Koelob en Koergonteppa.

Beide akkoorden zijn voor Rusland van geopolitiek belang. Eind 2014 eindigt de huidige NAVO-operatie in Afghanistan. Moskou wil het vacuüm opvullen dat dan in de regio ontstaat.