Premier Letta vraagt om vertrouwen - erop of eronder voor Berlusconi

De Italiaanse Senaat van bovenaf.
De Italiaanse Senaat van bovenaf. Foto Reuters / Tony Gentile

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft de Senaat vanochtend toegesproken in een laatste poging de senatoren ertoe te bewegen zijn coalitieregering overeind te houden. Letta vraagt het vertrouwen van beide kamers van het parlement. Vooral de vertrouwensstem van de Senaat is belangrijk, omdat de partij van Letta daar geen absolute meerderheid heeft. De Senaat stemt vandaag over het lot van de regering. De zitting is vanochtend rond half tien begonnen.

‘Val regering is fataal risico voor Italië’

Letta heeft om die vertrouwensstemming gevraagd nu de Italiaanse regering zich sinds dit weekend opnieuw in een fikse kabinetscrisis bevindt . Volgens Letta loopt Italië een “fataal risico” als de senatoren toegeven aan de oproep van ex-premier Silvio Berlusconi om de regering te laten vallen. Hij roept de parlementsleden op “een voorbeeld van cohesie” te geven. Met name de economische situatie van Italië, dat kampt met een enorme staatsschuld en een jeugdwerkloosheidspercentage van 40 procent, zal geschaad worden als de regering valt, aldus de premier.

‘Uitkomst vertrouwensstemming onzeker’

Volgens onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker is de uitkomst van de vertrouwensstemming vandaag uiterst onzeker.

“De financiële markten, en de andere zwakke landen in Europa, kijken ongerust mee. Maar als Letta genoeg steun krijgt, zou vandaag wel eens de definitieve herfst van patriarch Berlusconi kunnen beginnen.”

Berlusconi trok dit weekend zijn ministers terug uit de regering. Hij is woedend over het feit dat de Senaat vrijdag gaat stemmen over het afnemen van zijn senaatszetel, vanwege zijn veroordeling voor belastingontduiking deze zomer. Een wet uit 2012 schrijft voor dat wie tot langer dan twee jaar celstraf is veroordeeld zes jaar geen openbaar ambt mag vervullen. Berlusconi werd veroordeeld tot vier jaar. Door zijn zetel kwijt te raken zou hij ook zijn parlementaire immuniteit verliezen. Letta verklaarde vandaag:

“In een democratisch land moeten gerechtelijke beslissingen worden toegepast. [...] Rechtszaken moeten van de politiek worden gescheiden.”

Wat doen partijgenoten Berlusconi?

Zaterdag leek het er nog op dat de regering zou vallen, maar Berlusconi kreeg gisteren te horen dat een aanzienlijk deel van zijn partijgenoten weigert hem te helpen Letta’s coalitieregering op de knieën te krijgen. Of zij in de praktijk aan deze weigering zullen vasthouden, moet echter nog blijken. Het is vrijwel nog nooit voorgekomen dat Berlusconi’s achterban zich niet schikt naar diens wensen.

Een van zijn belangrijkste medewerkers, Angelino Alfano, heeft Berlusconi’s partijgenoten bij de Volk van de Vrijheid-partij (PdL) echter opgeroepen Letta te blijven steunen. Berlusconi’s rol lijkt daarmee uitgespeeld, maar niets is zeker waar het deze rasoverlever betreft. “Berlusconi heeft negen levens en we kunnen niet uitsluiten dat hij ook nog een tiende heeft”, schreef de krant Corriere della Sera vandaag. “Hij weet hoe hij senatoren moet verleiden.”

    • Anouk van Kampen