Pechtold wil samenhangend pakket van kabinet - oppositie sceptisch

Norbert Klein van 50Plus op weg naar het ministerie van Financiën. Foto ANP / Martijn Beekman

D66-leider Alexander Pechtold was niet heel enthousiast over het gesprek dat hij en zijn fractiegenoot Wouter Koolmees vanmorgen hadden met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. De financieel specialisten van de oppositie komen vandaag om beurten bij Dijsselbloem langs om te praten over steun in de Eerste Kamer in ruil voor concessies van het kabinet.

De coalitie heeft de steun van de oppositiepartijen nodig voor de rijksbegroting van volgend jaar omdat ze zonder oppositie geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

Pechtold is weliswaar niet van plan weg te lopen bij het overleg over de begroting van volgend jaar, maar hij vindt wel dat het kabinet “snel keuzes moet maken”. De D66-leider wil dat het kabinet nu met een “samenhangend pakket” komt en niet “een beetje schuift met posten van honderd miljoen”. Het document dat het kabinet gisteravond aan de voltallige oppositie presenteerde was volgens Pechtold volstrekt onvoldoende en een “herhaling van zetten”. Na afloop zei hij dan ook dat hij de gesprekken “een rituele dans” dreigen te worden, zo meldt persbureau Novum.

CDA-leider Sybrand Buma concludeerde voor aanvang van het bilaterale overleg met Dijsselbloem dat het kabinet “alle ballen in de lucht” wil houden:

“Ik wil dat het kabinet keuzes maakt. Ze weten wat wij willen.”

ChristenUnie: kabinet moet buigen anders heeft praten geen zin

ChristenUnie-partijleider Arie Slob, zei na afloop van zijn gesprek dat als Dijsselbloem niet tegemoet komt aan de wensen van zijn partij het geen zin heeft om verder te praten:

“Het kabinet moet de plannen bijstellen. Wij willen dat er iets gebeurt voor de zevenhonderdduizend werklozen en voor de gezinnen. Dat moet in het stuk staan dat de minister vandaag gaat opstellen. Gebeurt dit niet dan hebben wij geen reden om terug te keren.”

50Plus: lastige puzzel

50Plus-Kamerlid Norbert Klein was ook niet heel optimistisch, “Het wordt nog een lastige puzzel”, zo zei hij na het gesprek. De SGP zei tot nu toe als enige “heel voorzichtig beweging in de goede richting” te zien. Voor GroenLinks-leider Bram van Ojik staat zorgvuldigheid voorop, zei hij na afloop van zijn gesprek met de minister.

“Er is maanden getreuzeld. Dan hoeft dit van mij niet binnen een paar uur geregeld te zijn. Wel wil ik dat het kabinet kiest. Je kunt niet en over links en over rechts. Je kunt niet iedereen te vriend houden.”

De belangrijkste punten uit de handreiking van het kabinet aan de oppositie:

  • Halvering van het bevriezen van belastingschijven
  • Verlenging van het lage btw-tarief voor bouw en renovatie
  • Terugdraaien accijnsverhoging
  • Terugdraaien algemene heffingskorting
  • Extra investering onderwijs van 500 miljoen euro
  • Uitstel versobering kinderbijslag
  • 40 miljoen euro extra voor Defensie
  • Herinvoering vliegtaks
    • Anouk Eigenraam