Premier Letta wint stemming in Senaat met onverwachte steun Berlusconi

Silvio Berlusconi in de Senaat in Rome.
Silvio Berlusconi in de Senaat in Rome. Foto AP / Gregorio Borgio

De Italiaanse premier Letta heeft de vertrouwensstemming in de Senaat gewonnen met de onverwachte steun van oud-premier Silvio Berlusconi eerder vanmiddag. Berlusconi had verrassend genoeg zijn parlementsgenoten opgeroepen toch hun vertrouwensstem aan de regering van premier Enrico Letta te geven.

Letta sprak de Senaat vanochtend nog toe in een laatste poging de senatoren ertoe te bewegen zijn coalitieregering overeind te houden. Hij vroeg het vertrouwen van beide kamers van het parlement. Vooral de vertrouwensstem van de Senaat was belangrijk, omdat Letta daar de steun van andere partijen nodig had.

Update 22.20: Letta heeft ook het vertrouwen van een ruime meerderheid van de Kamer van Afgevaardigden gekregen: 435 leden steunden de premier tijdens de stemming, 162 niet.

Letta is hiermee politiek gezien uit de problemen. Maar voor Berlusconi is zowel de uitkomst van de stemming als het geven van zijn steun een zware nederlaag, vertelt NRC-buitenlandredacteur Marc Leijendekker:

“Letta is gered, maar Berlusconi is niet uit de problemen. Het nu voor het eerst duidelijk geworden dat hij binnen de Volk van de Vrijheid-partij (PdL) niet meer de absolute macht heeft. Hij heeft ontzettend gezichtsverlies geleden.”

Berlusconi probeerde met een val van de regering verlies van zijn zetel te voorkomen

Berlusconi had zijn partij de afgelopen dagen nog gemaand haar steun aan de regering in te trekken. De Italiaanse regering bevond zich sinds dit weekend opnieuw in een fikse kabinetscrisis nadat alle leden van Berlusconi’s partij uit de regering stapten, officieel vanwege een btw-verhoging.

Maar op de achtergrond leek het vooral te gaan om Berlusconi’s senaatszetel, die hij door zijn veroordeling voor belastingontduiking dreigt te verliezen. Wie tot meer dan twee jaar celstraf is veroordeeld mag zes jaar geen openbaar ambt mag vervullen. Berlusconi werd veroordeeld tot vier jaar.

Door een val van de regering zou hij een stemming in de Senaat hierover hebben weten te voorkomen. Maar deze politieke manipulatie ging zelfs zijn partijgenoten kennelijk dit keer te ver. Berlusconi kreeg gisteren te horen dat een aanzienlijk deel van zijn partijgenoten hem weigerde te helpen Letta’s coalitieregering op de knieën te krijgen. Een van zijn belangrijkste medewerkers, Angelino Alfano, keerde zich zelfs tegen Berlusconi en riep partijgenoten op Letta te blijven steunen.

Om die reden verklaarde hij dat zijn partij heeft besloten toch het vertrouwen uit te spreken in de regering. Vlak voor de Senaat begon te stemmen zei hij:

“Italië heeft een regering nodig die structurele en institutionele hervormingen kan doorvoeren, die het land nodig heeft om te moderniseren. We hebben besloten, niet zonder interne strijd, haar ons vertrouwen te geven.”

Zelfs voor Italianen waren afgelopen dagen opmerkelijk schouwspel

Kortom, Berlusconi heeft eieren voor zijn geld moeten kiezen zegt Leijendekker, die ook benadrukt dat de afgelopen dagen zelfs voor Italiaanse begrippen heel bijzonder waren:

“Italianen zijn wel wat gewend als het gaat om Berlusconi en de politiek. Maar het aansturen op een val van de regering voor eigen gewin, terwijl de economie er zo slecht voorstaat, dat was zelfs voor zijn partijgenoten te dol. Het toch steunen van de regering-Letta was de minst schadelijke optie. Het was een tactische keuze omdat de leegloop in zijn partij anders nog veel groter was en hij zijn politieke doodvonnis zou hebben getekend.”

Nu Letta de vertrouwensstemming heeft overleefd gaat de stemming over Berlusconi’s zetel vrijdag waarschijnlijk door. Als hij zijn zetel kwijtraakt, verliest Berlusconi ook zijn parlementaire immuniteit.

    • Anouk van Kampen en Anouk Eigenraam