Obama spreekt Congresleiders vanavond over ‘shutdown’

Federale ambtenaren demonstreren in Washington D.C.
Federale ambtenaren demonstreren in Washington D.C. Foto AFP / Win McNamee

Obama heeft de vier belangrijkste leiders van het Congres uitgenodigd voor een gesprek in het Witte Huis vanavond, over de federale begroting en een mogelijk einde aan de shutdown.

Guus Valk, onze correspondent in de VS:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Om half twaalf NL tijd ontvangt Obama leiders van beide partijen in het Witte Huis. Maar niemand rekent op snel einde van de #shutdown.

Uitgenodigd zijn:

  • Harry Reid, de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat;
  • Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse minderheid in de Senaat;
  • John Boehner, de (doorgaanse compromisbereide) leider van de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden;
  • Nancy Pelosi, de leider van de Democratische minderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Volgens de woordvoerder van de president (tegenover persbureau AP) zal Obama er bij de Congresleiders op aansturen akkoord te gaan met een begroting voor het nieuwe fiscale jaar, dat in de VS op 1 oktober begint.

Omdat er - door een conflict over Obama’s zorgwet, ook wel ‘Obamacare’ genoemd - niet voor die dag overeenstemming was, heeft de Amerikaanse overheid momenteel geen mandaat om geld uit te geven. Sinds gisteren zijn daarom alleen essentiële overheidsdiensten nog open. De rest is gesloten, waardoor zo’n 800.000 federale ambtenaren thuiszitten.