Nederlandse Greenpeace-activiste verliest de moed in Russische cel

Vijf activisten zijn vandaag beschuldigd van piraterij. De Nederlanders wachten af.

Foto Reuters

Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen (26), die mogelijk twee maanden in voorarrest zal zitten wegens deelname aan een actie tegen een boorplatform van het Russische bedrijf Gazprom, heeft het zwaar in de gevangenis in Moermansk. In een brief beschrijft ze de „onmenselijke” detentieomstandigheden in de cel.

Greenpeace publiceerde gisteren de brief die Faiza Oulahsen zaterdag schreef, een dag voordat de rechtbank in de Lenin-wijk van Moermansk bepaalde dat ze twee maanden in voorarrest kan worden gehouden.

Oulahsen beschrijft erin hoe ze als een „beest is weggevoerd” en in een „ranzig hok” wordt opgesloten. Ze zit daar met zes vrouwelijke Greenpeace activisten bij elkaar. Ze worden ’s nachts heen en weer gebracht voor verhoor of vingerafdrukken.

In de cel is het „ijskoud” en is „het licht continu aan”. Ze klaagt ook over het ontbreken van bijstand van een Nederlandse tolk. Een advocaat en een medewerker van het consulaat mogen wel op bezoek komen.

„Ik begon mijn kalmte & beheerstheid langzaam te verliezen", schrijft Oulahsen aan collega Sanne. „Er hoeft maar 1 persoon aan de top zich te bedenken en we verdwijnen de cel in”.

Oulahsen (politicologe) is bestuurslid van GroenLinks in Amsterdam.

Vandaag zijn de eerste vijf activisten van Greenpeace in staat van beschuldiging gesteld. Ze hebben zich volgens de Russische justitie schuldig gemaakt aan ‘piraterij’. Daarop staat een maximum straf van vijftien jaar. Oulahsen heeft nog geen aanklacht gehoord. De groep die wordt vervolgd voor piraterij bestaat uit twee Britten, een Zweed, een Fin en een Braziliaan. In Rusland hebben ze weinig steun. Vladimir Loekin, de Russische ‘gevolmachtigde voor mensenrechten’ die soms kritiek heeft op het Kremlin, heeft zich bijvoorbeeld niet achter de activisten geschaard. Volgens Loekin maakten ze zich bij het enteren van het boorplatform in de Barentsz-zee inderdaad aan piraterij schuldig.

De zaak tegen Faiza Oulahsen en de Nederlandse machinist Mannes Ubels kan onder diplomatieke druk komen te staan. Op 9 november gaat koning Willem-Alexander naar Moskou om het bilaterale Nederland/Ruslandjaar 2013 officieel af te sluiten.