Moeilijke gesprekken oefenen

Volgende week moet je een belangrijke opdracht binnenhalen om het voortbestaan van je onderneming te garanderen. Stress, twijfel en angst overvallen je. Ondanks een uitmuntende dossierkennis gaat de deal niet door. Hoe komt dat?

Tv-acteur en ondernemer Khaldoun Alexander Elmecky (bekend van Baantjer) heeft al meer dan twintig jaar praktijkervaring met het trainen van moeilijke gesprekken binnen bedrijven. Hij besliste echter zijn eigen weg te gaan en richtte samen met een groep acteurs de start-up Talkabilities op. Specifiek om te oefenen op dat ene gesprek dat gaat komen.

Waarin onderscheidt Talkabilities zich van de rest?

„De meeste trainingen worden gegeven door psychologen die zich baseren op theoretische gedragsmodellen. Specifieke praktijksituaties blijven vaak onderbelicht. Jammer, want begrijpen en doen is niet hetzelfde. Ook een schriftelijke cursus zwemmen garandeert niet dat je blijft drijven. Wij geloven in doen. Zonder de boekjes, theoretische modellen en flipovers. De nadruk ligt op het ontwikkelen van sociaal-communicatieve vaardigheden. Natuurlijk gaat een gesprek in de eerste plaats om de inhoud, maar wanneer een beslissing genomen wordt, is de informele relatie tussen mensen vaak doorslaggevend. Mensen onderschatten de vaardigheden die daarbij van pas komen.”

Hoe werkt een simulatie?

„Klanten zijn bijvoorbeeld bedrijfsleiders, ondernemers en sollicitanten die individueel of in een groep het specifieke gesprek oefenen. Stel, volgende week heb je een belangrijk sollicitatiegesprek voor de baan van je leven. Je bent zenuwachtig en onzeker. Wij oefenen dan op bepaalde thema’s die in die specifieke gesprekssituaties belangrijk zijn. We letten hierbij bijvoorbeeld op ademhaling, oogcontact, lichaamshouding en argumentatievermogen. We sturen het gesprek voortdurend bij. Het gesprek wordt verschillende keren opnieuw herhaald en gefinetuned tot je er volgens ons klaar voor bent. Op die manier krijg je een goed beeld hoe je overkomt en vooral: waar je op moet letten.”

Zijn acteurs wel geloofwaardig?

„Acteurs zijn experts in gedrag nabootsen. Elk gesprek is anders, dus inlevingsvermogen is essentieel. Een deelnemer betaalt 250 tot 400 euro per sessie van twee tot vier uur. De meeste cursisten reageren na afloop erg positief. Anderen worden verplicht door hun bedrijf en zijn vaak niet gemotiveerd genoeg. Die cursisten zijn soms wel cynisch over de cursus. Maar wie gemotiveerd is, heeft er heus wel wat aan.”

    • Jochen Veys