Met Googles muziekdienst nóg groter aanbod in Nederland - een overzicht

Vanaf deze week is Nederland weer een muziekdienst rijker, naast Spotify en Rdio komt nu ook Google met een streamingdienst: All Access. Met de dienst hoopt Google gebruikers nog meer aan zich te binden. Maar wat zijn nu de belangrijkste diensten en waarin verschillen ze van elkaar?

All Access

All Access is vergelijkbaar met Spotify, Rdio en Deezer: je betaalt ongeveer tien euro per maand (als je je in de eerste maand aanmeldt 7,99 euro) en ‘koopt’ daarmee onbeperkte toegang tot de muziekbibliotheek. Hoe groot de bibliotheek van All Access precies is, wil de zoekgigant niet zeggen. In een conference call met journalisten, voorafgaand aan de Nederlandse lancering, zei Googles muziekdirecteur Sami Valkonen enkel dat het een ‘ruim aanbod’ heeft.

http://www.youtube.com/watch?v=xkkx9Qq_yC4

All Access biedt net zoals de andere muziekdiensten de mogelijkheden om afspeellijsten te maken, naar radiostations te luisteren en om muziek te kopen. In dat opzicht verschilt Googles muziekdienst niet zo van de andere.

Een welkome functie, die Spotify bijvoorbeeld niet heeft, is dat je tot 20.000 nummers naar de dienst kunt uploaden. Deze nummers komen terecht in ‘Mijn Bibliotheek’. Kom je in All Access een album of nummer tegen dat je niet hebt geüpload maar wel wil beluisteren, dan kun je deze ook toevoegen aan je persoonlijke bibliotheek en heb je alles in één overzicht.

Google schiet nog wel tekort in het applicatieaanbod. Uiteraard is de dienst bereikbaar via google.com/music en is er een Android-app. Maar voor iOS en Windows Phone zijn geen applicaties beschikbaar, waardoor Google op dit moment toch een grote markt misloopt. In mei van dit jaar zei Googles senior vicepresident Sundar Pichai dat een iOS-versie van de dienst wel ontwikkeling is.

Ten slotte is het bij Googles All Access als enige mogelijk om zelf muziek te uploaden en aan een miljoenenpubliek te presenteren. De voorwaarden om muziek te mogen uploaden zijn nog onbekend.

Lees hier de ‘hands-on’ van All Acces op de site van The Verge.

Spotify

Marktleider Spotify heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Het is al een aantal jaar de grootste muziekdienst in Nederland. Hoe groot de collectie van Spotify precies is, is niet duidelijk. Het bedrijf spreekt over ‘meer dan’ 20 miljoen nummers wereldwijd.

Spotify is na de iTunes Store de belangrijkste plek voor artiesten om hun muziek aan te bieden. Daarnaast is de muziekdienst een voorbeeld voor veel startups, die het verdienmodel graag hergebruiken. Spotify is op dit moment beschikbaar in 28 landen. Spotify heeft meer dan 24 miljoen gebruikers, waarvan meer dan 6 miljoen een abonnement hebben.

Bij Spotify is het, in tegenstelling tot All Acces, wel mogelijk om gratis naar muziek te luisteren. Dit is wel beperkt tot tien uur per maand en tussen de nummers door hoor en zie je reclame. Voor 4,99 euro kun je die reclame verwijderen en voor 5 euro meer is het ook mogelijk om de dienst op je smartphone of tablet te gebruiken. De dienst heeft apps voor iOS, Android, Windows Phone, OS X en Windows. Ook kun je Spotify via het web benaderen.

Lees hier de review over Spotify’s webspeler door TechCrunch.

Rdio

Eén van de alternatieven is Rdio. Op zijn website zegt Rdio dat hun collectie 20 miljoen nummers beslaat, wat vergelijkbaar is met Spotify. Een groot verschil is wel dat Rdio geen directe integratie met Facebook kent, waar Spotify aardig wat bekendheid aan te danken heeft. Over het aantal gebruikers is niks bekend.

Rdio biedt enkel betaalde abonnementen. Voor 4,99 euro per maand kun je via de web- of desktop-app luisteren naar Rdio’s collectie, voor 5 euro meer kun je ook luisteren via je smartphone of tablet. Als enige biedt de dienst ook ‘familiepakketten’ voor twee personen van 17,99 euro en voor drie personen van 22,99 euro.

Rdio heeft apps voor Windows, OS X, iOS (iPhone/iPad), Android, Windows Phone, BlackBerry, is via het web benaderbaar en biedt ook ondersteuning voor Sonos.

Lees bij TechCrunch meer over de apps van Rdio.

Deezer

Ben je niet tevreden over Spotify of Rdio, dan is Deezer wellicht een optie. Op zijn website stelt de muziekdienst dat het een bibliotheek heeft van meer 25 miljoen nummers, iets meer dan Spotify, Rdio en All Acces. De dienst zegt daarnaast per maand 10 miljoen actieve gebruikers te hebben, minder dan de helft van het aantal van Spotify.

Als enige partij biedt Deezer een jaar lang onbeperkte toegang (wel met reclame) tot de web-app. Na het eerste jaar wordt de toegang teruggeschroefd tot twee uur per maand. Wil je geen reclame en na het eerste jaar ook nog onbeperkte toegang, dan betaal je 4,99 per maand. Voor 5 euro meer kun je ook toegang krijgen tot de mobiele apps.

De dienst heeft apps voor iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry en het web. Deezer heeft geen desktop-app.

Beschikbaarheid nieuwe populaire albums

Een korte steekproef bij All Acces, Spotify, Rdio en Deezer leert dat alle drie de diensten de meeste nieuwe albums aanbieden. Van de top 5 van de iTunes Store heeft All Access alle vijf de albums, Spotify, Rdio en Deezer missen alleen ’538 Hitzone 67’. Hoewel deze steekproef niet heel accuraat is, geeft dit wel een indruk van de beschikbaarheid van nieuwe populaire albums.

    • Nando Kasteleijn